Studimi: Përdorimi i telefonit për vetëm 2 orë në ditë rrit rrezikun ndaj këtij çrregullimi!
Përdorimi i vazhdueshëm i smartfonëve mund të shkaktojë që të rriturit të preken nga ADHD, tregon raporti. ADHD tek të rriturit ka kapërcyer tashmë pasi nga 4.4 për qind në 2003 në 6.3 për qind në 2020.

Cilat janë simptomat e ADHD?

Çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) është në rritje tek të rriturit dhe studiuesit thonë se telefonat inteligjentë mund të jenë pjesërisht fajtorë. Mjekët janë përpjekur të kuptojnë nëse një rritje e qëndrueshme e ADHD në moshë madhore është thjesht për shkak të shqyrtimit më të mirë ose faktorëve mjedisorë dhe të sjelljes.

Një studim i publikuar në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane ka treguar se njerëzit që përdorin telefonat inteligjentë për dy ose më shumë orë në ditë janë 10 për qind më të rrezikuar nga zhvillimi i çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD).

Çrregullimi lidhet kryesisht me fëmijët e vegjël, me mundësinë që një fëmijë të rritet prej tij, por shpërqendrimet e krijuara nga telefonat inteligjentë që përfshijnë mediat sociale, mesazhet, transmetimin e muzikës dhe filmat ose TV po krijojnë një epidemi ADHD tek të rriturit.

Studiuesit teorizojnë se mediat sociale i bombardojnë njerëzit me informacione të vazhdueshme, duke i bërë ata të bëjnë pushime të shpeshta nga detyrat e tyre për të kontrolluar telefonin e tyre.

Njerëzit që kalojnë kohën e lirë duke përdorur teknologjinë nuk po e lejojnë trurin e tyre të pushojë dhe të fokusohet në një detyrë të vetme, dhe shpërqendrimet e kombinuara mund të bëjnë që të rriturit të zhvillojnë vëmendje më të shkurtër dhe të shpërqendrohen lehtësisht. 

Për një kohë të gjatë, lidhja midis ADHD dhe përdorimit të rëndë në internet ishte një pyetje e pulës dhe vezëve në fushën tonë: A bëhen njerëzit konsumatorë të rëndë në internet sepse kanë ADHD dhe jeta në internet i përshtatet më mirë hapësirës së tyre të vëmendjes, apo zhvillojnë ADHD si rezultat i konsumit të tepërt online?' Elias Aboujaoude, një psikiatër i sjelljes në Universitetin e Stanfordit, tha për StudyFinds.

ADHD është një gjendje neuro-zhvillimore që mund t'i bëjë njerëzit të kenë një hapësirë ​​të kufizuar vëmendjeje, hiperaktiviteti ose impulsiviteti që mund të ndikojë në jetën e tyre të përditshme, duke përfshirë marrëdhëniet dhe punët, duke i bërë ata të jenë më pak produktivë.

Studiuesit thonë se më shumë të rritur mund të 'rriten në' ADHD për shkak të shpërqendrimit të vazhdueshëm të pozave të telefonave inteligjentë, duke shtuar se njerëzit që përdorin vazhdimisht pajisjet e tyre nuk e lejojnë trurin e tyre të pushojë në modalitetin e paracaktuar.

“Është legjitime të shikohet mundësia e deficitit të fituar të vëmendjes”, tha John Ratey, një profesor klinik i asociuar i psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, për National Geographic.

Ai tha se njerëzit shtyhen vazhdimisht të kryejnë shumë detyra në shoqërinë e sotme dhe përdorimi i gjithëpranishëm i teknologjisë mund të shkaktojë varësi ndaj ekranit, duke çuar potencialisht në një hapësirë ​​më të shkurtër të vëmendjes.

ADHD historikisht është përcaktuar si një çrregullim gjenetik që mund të menaxhohet nëpërmjet mjekimit dhe terapisë.

Por studiuesit tani kanë zbuluar se ndryshimet e stilit të jetesës më vonë në jetë, si të qenit shumë i varur nga smartfoni juaj, mund ta bëjnë ADHD një çrregullim të fituar.

Nëse një person është vazhdimisht në telefonin e tij duke kontrolluar rrjetet sociale, ai mund të ndiejë nevojën gjatë orarit të punës për të bërë pushime të shpeshta për të parë nëse dikush ka komentuar apo ka pëlqyer postimin e tij.

Praktika pothuajse mund të bëhet nënndërgjegjeshëm, duke e bërë personin të ndihet i hutuar gjatë punës ose të ndiejë paaftësi për t'u fokusuar, gjë që mund të zhvillohet në ADHD.

Numri i të rriturve të diagnostikuar me ADHD në të gjithë botën u rrit nga 4.4 përqind në 2003 në 6.3 përqind në 2020. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rreth 8.7 milionë të rritur në SHBA kanë ADHD ndërsa rreth gjashtë milionë fëmijë të moshës tre deri në 17 vjeç janë diagnostikuar.

"Kjo është rreth 366 milionë të rritur në mbarë botën që aktualisht jetojnë me ADHD, që është afërsisht popullsia e SHBA-së," tha Russell Ramsay, bashkëthemelues i Programit të Trajtimit dhe Kërkimit të ADHD të të rriturve Penn për Shkollën e Mjekësisë Perelman në Universitetin e Pensilvanisë. Gjeografike.

Sipas studimit, provat sugjerojnë se teknologjia ndikon në funksionin dhe sjelljen e trurit, duke çuar në simptoma të shtuara të ADHD, duke përfshirë inteligjencën e dëmtuar emocionale dhe sociale, varësinë nga teknologjia, izolimin social, zhvillimin e dëmtuar të trurit dhe gjumin e ndërprerë.

Studiuesit shikuan disa studime që datojnë nga viti 2014 që analizuan korrelacionin midis ADHD dhe përdorimit të medias.

Ata raportuan se studimet zbuluan se adoleshentët që nuk kishin simptoma të ADHD në fillim të studimeve, treguan se kishte një "lidhje të rëndësishme midis përdorimit më të shpeshtë të mediave dixhitale dhe simptomave të ADHD pas 24 muajsh ndjekje".

Një studim i veçantë i kryer në 2018 u fokusua nëse telefonat inteligjentë kontribuan në zhvillimin e simptomave të ADHD tek adoleshentët gjatë dy viteve.

Ky studim zbuloi se 4.6 për qind e 2500 nxënësve të shkollave të mesme që thanë se nuk përdornin media dixhitale, zhvilluan shpesh simptoma ADHD deri në fund të studimit.

Ndërkohë, 9.5 përqind e adoleshentëve që raportuan se përdornin shpesh mediat sociale në fillim të studimit shfaqën simptoma të ADHD-së kur studimi përfundoi.

Për të rriturit që duan të largojnë efektet anësore të padëshiruara që shoqërojnë përdorimin e tepërt të telefonave inteligjentë, ata duhet të ndërmarrin hapa për të zhvilluar një marrëdhënie të shëndetshme me teknologjinë e tyre, duke përfshirë shpenzimin e më pak kohë në telefonin e tyre, vendosjen e kufijve kohorë të telefonit dhe marrjen e kohës për të pushuar larg teknologjisë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations