Del në pension roboti viral/ Boston Dynamics prezanton Atlas 2.0!
Boston Dynamics ka zbuluar një version të ri të robotit të tij humanoid Atlas, duke treguar lëvizjet e tij rrëqethëse që e bëjnë atë të duket si diçka nga një film horror sci-fi.

Kompania e robotikës me bazë në Massachusetts ndau një video të humanoidit më të fundit, duke treguar atë duke tërhequr këmbën pas kokave për t'u ngritur - në një mënyrë që publiku tha se 'dukej si diçka nga The Exorcist'.

Ky version i ri mburret me nyje që e lejojnë makinën të përkulet dhe të lëvizë në mënyra që trupi i njeriut nuk mundet - ndryshe nga Atlasi origjinal dhe i ngurtë që ishte i famshëm për kërcimin dhe për të bërë parkour.

Kompania gjithashtu planifikon të shesë robotin më të fundit humanoid, por çmimi ende nuk është bërë i ditur, dhe është vendosur të fillojë punën e saj të parë në fabrikat e Hyundai vitin e ardhshëm.

Roboti i ri dukej se lëvizte krejtësisht ndryshe nga i vjetri, i cili u shfaq në njoftimin e videos. Në klip, Atlasi i ri mund të shihet duke u ngritur nga dyshemeja me saktësi të frikshme dhe të lëmuar përpara se të rrotullohet 180 gradë në bel dhe qafë.

Atlasi i vjetër kishte aktivizues hidraulikë në nyjet e tij, të cilët lëviznin duke pompuar lëngun nën presion brenda dhe jashtë tyre. Ky lloj sistemi është i fuqishëm, duke i mundësuar robotit të vrapojë dhe të kërcejë me shpejtësi dhe intensitet të dridhur.

Por nuk është shumë i qetë dhe roboti mund të lëvizte çdo nyje vetëm rreth 20 gradë. Për krahasim, bërrylat e njeriut mund të përkulen rreth 130 deri në 153 gradë.

Për Atlasin e ri, Boston Dynamics hoqi hidraulikën në favor të një dizajni tërësisht elektrik.

 

Kjo ofron avantazhe të shumta, ka pretenduar kompania: Motorët elektrikë në nyje do të jenë më të fortë se aktuatorët hidraulikë dhe do të ofrojnë një gamë më të gjerë lëvizjesh.

Atlasi i ri mund të rrotullohet 360 gradë në të gjitha nyjet e tij. Dizajni i ri gjithashtu do t'i japë robotit më shumë mënyra për të kapur dhe mbajtur objekte, pohoi Boston Dynamics.

Kjo është e rëndësishme sepse Boston Dynamics synon që Atlasi i ri të përdoret në prodhim, transportimin e pjesëve në dhe nga linja e montimit. Prandaj, është e rëndësishme që Atlas "të përmbushë një sërë nevojash të pritshme manipulimi në mjediset e klientëve", sipas njoftimit të kompanisë.

Me fjalë të tjera, do të jetë në gjendje të mbajë gjëra të ndryshme. Megjithatë, ky robot nuk është një pirun me këmbë. Në fakt, as që është menduar të jetë në gjendje të mbajë kuti fare.

Në shumë raste, pjesët që i janë besuar Atlas do të jenë të mëdha ose do të kenë formë të pazakontë, kështu që është e rëndësishme që krahët e robotit të jenë në gjendje të akomodojnë forma dhe madhësi të ndryshme.

Dhe ndërkohë që ka formën e një njeriu, roboti është krijuar për të lëvizur 'në mënyrën më efikase të mundshme për të përfunduar një detyrë, në vend që të kufizohet nga një gamë lëvizjesh njerëzore'.

Në 11 vitet që kur Boston Dynamics shpalli për herë të parë Atlas, ndryshimi në lidhjet elektrike është një rregullim i madh. Dhe me të drejtë, sipas Robert Playter, shef ekzekutiv në Boston Dynamics.

"Ne donim të kishim një makinë që, kur e shpallëm, i thoshte botës se Boston Dynamics sapo vendosi shiritin për humanoidët përsëri," tha ai për Boston Globe. Me kalimin e kohës që kompania filloi të shpërndante video të Atlas, duket se të gjithë kanë hyrë në sektorin e robotëve humanoidë.

Tesla ka punuar në robotin e saj Optimus, duke shpërndarë një video të tij duke ecur nëpër fabrikë me një ecje të përzier, por të qetë këtë shkurt. Në tetor, Amazon njoftoi planet për të filluar përdorimin e robotëve humanoidë në magazinat e saj.

Por Playter tha se Atlas do të jetë në shtëpi në fabrika, jo në magazina.

"Është me të vërtetë logjistika brenda fabrikave për të lëvizur pjesën në linjën e montimit," tha ai, duke theksuar se roboti mesatar i fabrikës ka vështirësi në trajtimin e formave të çuditshme. “Nuk mendoj se janë kuti. Nëse do të marrësh kuti ose kosha, ka një robot tjetër që duhet të shkosh ta ndërtosh.'

Nëse gjithçka shkon mirë me testin e fabrikës Hyundai vitin e ardhshëm, Boston Dynamics do të zgjerohet në një numër të vogël prodhuesish të tjerë. Atlas është gati të jetë roboti i tretë komercial i kompanisë, pas Spot-it të ngjashëm me qen dhe Stretch-it për shkarkimin e kutisë.

Spot u shfaq në vitin 2019 dhe në vitin 2021 fitoi dhe humbi një vend në Departamentin e Policisë së Nju Jorkut. NYPD dyshohet se kishte planifikuar ta përdorte qenin në misione të rrezikshme shpëtimi, por qyteti e anuloi kontratën pas protestave për shqetësimet se robotët e shtrenjtë ishin pjesë e militarizimit të tepruar të policisë.

Në vitin 2021, kompania doli me Stretch, e cila ka për qëllim të ngarkojë dhe shkarkojë kuti në kamionë dhe kate magazina.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations