CEO-t e OpenAI, Google dhe Microsoft do t'i bashkuar me liderët e tjerë të teknologjisë në panelin federal të sigurisë së AI
Qeveria amerikane ka kërkuar këshilla nga kompanitë kryesore të inteligjencës artificiale se si të përdorin teknologjinë që po krijojnë për të mbrojtur linjat ajrore, shërbimet komunale dhe infrastrukturën tjetër kritike, veçanërisht nga sulmet e fuqizuara nga AI.

Departamenti i Sigurisë Kombëtare tha të premten se paneli që po krijon do të përfshijë CEO nga disa prej kompanive dhe industrive më të mëdha në botë.

Lista përfshin shefin ekzekutiv të Google Sundar Pichai, shefin ekzekutiv të Microsoft Satya Nadella dhe shefin ekzekutiv të OpenAI Sam Altman, por edhe kreun e kontraktorëve të mbrojtjes si Northrop Grumman dhe transportuesin ajror Delta Air Lines.

Lëvizja pasqyron bashkëpunimin e ngushtë të qeverisë amerikane me sektorin privat, ndërsa ajo përpiqet të adresojë si rreziqet ashtu edhe përfitimet e AI në mungesë të një ligji kombëtar të synuar për AI.

Koleksioni i ekspertëve do t'u bëjë rekomandime kompanive të telekomunikacionit, operatorëve të tubacioneve, shërbimeve elektrike dhe sektorëve të tjerë se si ata mund të përdorin "me përgjegjësi" AI, tha DHS. Grupi do të ndihmojë gjithashtu në përgatitjen e atyre sektorëve për "ndërprerje të lidhura me AI".

"Inteligjenca artificiale është një teknologji transformuese që mund të çojë përpara interesat tona kombëtare në mënyra të paprecedentë," tha Sekretari i DHS, Alejandro Mayorkas, në një njoftim. "Në të njëjtën kohë, ai paraqet rreziqe reale - rreziqe që ne mund t'i zbusim duke adoptuar praktikat më të mira dhe duke ndërmarrë veprime të tjera të studiuara, konkrete."

Ndër pjesëmarrësit e tjerë të panelit janë CEO të ofruesve të teknologjisë si Amazon Web Services, IBM dhe Cisco; prodhuesit e çipave si AMD; Zhvilluesit e modeleve të AI si Anthropic; dhe grupe të të drejtave civile si Komiteti i Avokatëve për të Drejtat Civile sipas Ligjit.

Ai përfshin gjithashtu zyrtarë të qeverisë federale, shtetërore dhe vendore, si dhe akademikë kryesorë në AI, si Fei-Fei Li, bashkëdrejtor i Institutit të Inteligjencës Artificiale të Universitetit të Stanfordit me qendër njeriun.

Bordi prej 22 anëtarësh për Sigurinë dhe Sigurinë e AI është rezultat i një urdhri ekzekutiv të vitit 2023 të nënshkruar nga Presidenti Joe Biden, i cili bëri thirrje për një organ ndër-industri për të bërë "rekomandime për përmirësimin e sigurisë, qëndrueshmërisë dhe reagimit ndaj incidenteve në lidhje me përdorimin e AI në situata kritike. infrastrukturës.”

 

I njëjti urdhër ekzekutiv gjithashtu çoi këtë vit në rregulla në të gjithë qeverinë që rregullojnë se si agjencitë federale mund të blejnë dhe përdorin AI në sistemet e tyre. Qeveria amerikane tashmë përdor mësimin e makinerive ose inteligjencën artificiale për më shumë se 200 qëllime të ndryshme, të tilla si monitorimi i aktivitetit të vullkanit, gjurmimi i zjarreve dhe identifikimi i kafshëve të egra nga imazhet satelitore.

Ndërkohë, audio dhe video e rreme e thellë, të cilat përdorin AI për të nxitur përmbajtje të rreme, janë shfaqur si një shqetësim kryesor për zyrtarët amerikanë që përpiqen të mbrojnë zgjedhjet amerikane të vitit 2024 nga keqinformimi dhe dezinformimi i shfrenuar. Një thirrje e rreme robotike në janar, duke imituar zërin e Bidenit, u kërkoi demokratëve të mos votonin në zgjedhjet paraprake të Nju Hampshire, duke dhënë alarme mes zyrtarëve amerikanë të fokusuar në sigurinë e zgjedhjeve. Një magjistar i New Orleans tha për CNN se një konsulent politik demokrat e punësoi atë për të bërë thirrjen robo. Por ekziston shqetësimi se kundërshtarët e huaj si Rusia, Kina apo Irani mund të shfrytëzojnë të njëjtën teknologji.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations