Tregu i telefonave inteligjentë ra me 12%, tremujorin i pestë me rënie
Tregu i smartfonëve ka pasur një fillim të keq të vitit, me një rënie tjetër që po bëhet normalja e re për këtë sektor. Sipas të dhënave të firmës analitike Canalys, në tremujorin e parë të 2023 sektori shënoi një rënie prej 12% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Ky është tremujori i pestë radhazi me rënie për sektorin. Samsung raporton një përmirësim të lehtë dhe rikthehet në krye të renditjes me një pjesë tregu prej 22% (ishte 20% në tremujorin e mëparshëm) duke kaluar Apple që bie nga 25 në 21%. Në hapin e tretë të podiumit gjejmë Xiaomi me një pjesë tregu prej 11%, e ndjekur nga Oppo (10%) dhe Vivo (8%).

Analistët vërejnë se "kushtet makroekonomike lokale vazhduan të pengojnë investimet dhe operacionet e shitësve në disa tregje." Kërkesa për telefonat inteligjentë është ende e dobët, veçanërisht në segmentin e nivelit të ulët, rrjedhimisht stoqet janë ulur dhe prodhimi është mbajtur në nivele të ulëta. Tregu drejtohet nga telefonat inteligjentë me mbështetje për lidhjen 5G dhe fletëpalosjet, një segment që aktualisht nuk po përjeton asnjë krizë.

Parashikimet për tremujorin e dytë duken të jenë pozitive edhe nëse duhet të jemi të kujdesshëm. Sipas rezultateve paraprake të publikuara pak ditë më parë, Samsung po fillon të mbyllë tremujorin e parë të vitit me rezultatin më të keq që nga viti 2009, i rënduar nga humbjet e gjeneruara nga divizioni i tij gjysmëpërçues. Ndërsa Apple – sipas të dhënave nga kompania e analizës Idc – regjistroi një rënie të dërgesave të kompjuterëve personalë prej 40.5% në tre muajt e parë të vitit. Sektori i PC-ve është gjithashtu në rënie (ai humbi 29% ose 56.9 milionë pajisje në tremujorin e parë të 2023); përveç krizës ekonomike globale dhe mungesës së çipsave, post-pandemia dhe rifillimi i jetës 'në prani' janë në zbritje.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations