Shantazhe dhe mashtrime/ Instagrami do të godasë dhunën ndaj adoleshentëve
Instagram po synon t'ua bëjë më të vështirë mashtruesve dhe kriminelëve të mundshëm që t'i detyrojnë adoleshentët të dërgojnë foto nudo dhe t'i zhvasin para duke i shantazhuar...

Kompania njoftoi të enjten se po teston veçori të reja për të frenuar një prirje alarmante të quajtur seksi financiare, e cila shpesh synon fëmijët dhe adoleshentët. Pasi të dërgohen imazhet nudo, mashtruesit pretendojnë se do t'i postojnë ato në internet, qoftë në faqet e internetit publike ose në lajmet ku miqtë e tyre do t'i shohin, përveç nëse viktimat dërgojnë para ose karta dhuratash.

 

Në javët e ardhshme dhe në mesin e një nëngrupi përdoruesish, Instagram tha se do të shpërndajë funksione të ndryshme të reja, të tilla si mjegullimi i imazheve nudo të dërguara në mesazhe të drejtpërdrejta dhe informimi i përdoruesve kur ata kanë ndërvepruar me dikë që është përfshirë në mashtrime financiare. Mjetet do të vijnë për të gjithë përdoruesit në mbarë botën së shpejti.

“Është një krim vërtet i tmerrshëm që i bën njerëzit të ndihen të vetmuar dhe të turpëruar”, tha për CNN Antigone Davis, drejtoresha e Metës për sigurinë globale. "Është e dokumentuar mirë se krimi po rritet dhe kjo është një nga arsyet që ne duam të dalim përpara dhe të sigurohemi që njerëzit të jenë të vetëdijshëm për atë që po bëjmë, ndërsa ne vazhdimisht evoluojmë mjetet tona."

Shpërndarja jo konsensuale e imazheve nudo ka qenë një problem prej vitesh, zakonisht mes njerëzve që kërkojnë hakmarrje ndaj viktimave që njohin personalisht. Por FBI kohët e fundit tha se ka parë një rritje të rasteve të mashtrimit financiar nga të huajt, shpesh të nisura nga mashtruesit jashtë shtetit. Në disa raste, sekstortimi ka rezultuar në vetëvrasje.

Mjetet më të fundit të Meta-s bazohen në veçoritë ekzistuese të Meta-s, të lidhura me sigurinë e adoleshentëve, duke përfshirë cilësimet strikte që parandalojnë mesazhet midis llogarive që nuk janë të lidhura, një rritje në njoftimet e sigurisë dhe një opsion për të raportuar DM që kërcënojnë të ndajnë ose të kërkojnë imazhe intime. Vitin e kaluar, Meta u bashkua me Qendrën Kombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Shfrytëzuar (NCMEC) për të zhvilluar Take It Down, një platformë që lejon të rinjtë të krijojnë një gjurmë gishtash unike dixhitale për imazhet eksplicite që duan të hiqen nga interneti.

Mjetet vijnë gjithashtu pasi Meta, së bashku me rrjetet e tjera sociale, përballet me mijëra padi për vdekje të gabuara për mënyrën sesi platformat u kanë shkaktuar dëm përdoruesve të rinj, nga lehtësimi i shitjes së drogave vdekjeprurëse deri te mundësimi i çrregullimeve të të ngrënit dhe varësive në rrjetet sociale.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations