Çfarë është “Airplane mode” dhe pse linjat ajrore u kërkojnë pasagjerëve ta aktivizojnë gjatë fluturimit?
Kur aktivizoni modalitetin e “Airplane mode”, pajisja juaj ndalon transmetimin e sinjaleve celulare. Si rezultat nuk mund të merrni telefonata ose tekste nga rrjeti juaj celular.

Kushdo që udhëton shpesh përmes fluturimit është i vetëdijshëm se një nga gjërat e para që duhet të bëjë janë fikja e celularit ose kalimi në “Airplane mode”.

Por a e gjeni shpesh veten duke pyetur veten se pse e aktivizojmë këtë modalitet dhe pse stjuardesat kërkojnë t'i mbani pajisjet tuaja elektronike; si tabletët, telefonat dhe laptopët në “Airplane mode” gjatë gjithë kohëzgjatjes së fluturimit?

Çfarë është “Airplane mode”?

Modaliteti i “Airplane mode” mund të aksesohet përgjithësisht nëpërmjet cilësimeve të rrjetit në telefon, laptop ose tabletin tuaj. Thjesht kërkoni për ikonën e aeroplanit dhe klikoni lehtë mbi të për të aktivizuar modalitetin. Së shpejti do të shihni shiritat e sinjalit në telefonin tuaj duke u zëvendësuar nga ikona e aeroplanit.

Çfarë ndodh kur aktivizoni këtë modalitet?

Kur aktivizoni "Airplane mode” pajisja juaj ndalon transmetimin e sinjaleve celulare. Si rezultat nuk mund të merrni telefonata ose tekste nga rrjeti juaj celular. Modaliteti zakonisht çaktivizon gjithashtu Ëi-Fi tuaj. Megjithatë nëse keni akses në një rrjet ËiFi, mund ta ndizni përsëri ËiFi dhe të vazhdoni të përdorni internetin në pajisjen tuaj edhe nëse është në modalitetin e aeroplanit.

Pse aktivizohet “Airplane mode” gjatë fluturimeve?

Sinjalet që lëshojnë nga ato elektronike mund të prishin vërtet sistemet e komunikimit të një avioni dhe ju nuk dëshironi të jeni në atë pozicion. Pajisjet tuaja elektronike që kanë një lidhje celulare lëshojnë valë të radio si dhe pajisje elektronike. Këto mund të ndërpresin sinjalet e një avioni dhe të rezultojnë në përpjekje për t'u lidhur me çdo staf në Tokë ose me kontrollin e trafikut ajror. Meqenëse ka miliona njerëz që udhëtojnë me ajër çdo ditë, efekti kolektiv i të gjitha atyre sinjaleve telefonike është shkatërrues. Prandaj, stjuardesat gjithmonë u bëjnë thirrje pasagjerëve që të vendosin këtë modalitet.

Udhëzimet e FAA për modalitetin e fluturimit

Administrata Federale e Aviacionit (FAA) ka vënë në dukje gjithashtu se sinjalet celulare të telefonit mund të mposhtin kullat celulare në tokë, duke rezultuar në ndërprerje të shërbimit. FAA ka disa kufizime në fuqi për të njëjtën arsye në lidhje me përdorimin e pajisjeve elektronike gjatë transmetimit. Megjithatë ju mund të përdorni ende WiFi (nëse kjo pajisje është e disponueshme në fluturimin tuaj) ose të përdorni Bluetooth ndërsa e mbani telefonin në modalitetin e aeroplanit gjatë udhëtimit tuaj.

“FCC dhe FAA ndalojnë telefonat celularë për përdorim në ajër, sepse sinjalet e tij mund të ndërhyjnë me instrumentet kritike të avionëve. Pajisjet duhet të përdoren në modalitetin aeroplan ose me lidhjen celulare të çaktivizuar. Ju mund të përdorni lidhjen WiFi në pajisjen tuaj nëse avioni ka një sistem WiFi të instaluar dhe linja ajrore e lejon përdorimin e tij", thuhet në udhëzimet e FAA.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations