YouTuberi japonez dënohet për shkelje të të drejtave të autorit pasi ngarkoi videot "Let's Play"
Një gjykatë japoneze ka dënuar një burrë për shkelje të ligjit të së drejtës së autorit, pasi ai ngarkoi video lojërash dhe anime pa lejen e botuesit. I raportuar nga gazeta japoneze Asahi Shimbun, 53-vjeçari, Shinobu Yoshida, u dënua me dy vjet burg dhe u vlerësua një gjobë prej 1 milion jenësh (ose rreth 6,700 dollarë.)

Yoshida u arrestua në maj të këtij viti pasi ngarkoi video lojërash të romanit vizual Steins;Gate: My Darling's Embrace në vitin 2019. Sipas një njoftimi për shtyp nga Content Overseas Distribution Association (CODA), një grup tregtar japonez kundër piraterisë, Ankesa me sa duket buronte nga fakti se Yoshida fitoi para nga videot, gjë që shkelte një ligj japonez që ndalon të fitosh para nga materialet me të drejtë autori. Yoshida gjithashtu ngarkoi video që përmbledhin episodet e shfaqjeve anime Spy × Family dhe Steins;Gate.

CODA e karakterizoi ankesën si “raste keqdashëse të postimit të videove që përmbajnë përmbajtje dhe përfundime (spoilers) pa leje nga mbajtësit e të drejtave, [...] dhe fitim të padrejtë të të ardhurave nga reklamat përmes shkeljes së të drejtave të autorit”.

Asahi Shimbun raportoi se prokuroria deklaroi se veprimet e Yoshida ishin, "një akt keqdashës që shkel përpjekjet për prodhimin e përmbajtjes". Ata argumentuan se për shkak se ai ngarkoi video që kondensonin dhe prishnin episodet anime dhe videot e lojës nga një roman vizual – një stil loje që fokusohet në leximin për të përjetuar historinë dhe jo përmes lojës – konsumatorët do të ishin më pak të nxitur për të shpenzuar para për secilën prej tyre. Sipas Shimbun, kjo është hera e parë që një dënim i tillë ndodh në Japoni.

Sipas CODA, Yoshida pranoi se e dinte se ajo që po bënte ishte e paligjshme. Gjatë gjyqit, ai gjithashtu me sa duket shpjegoi veprimet e tij, duke thënë: "Si pjesë e hobit tim, doja që dikush të shihte atë që bëra".

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations