Tik-Tok sërish në probleme!
TikTok po përballet sërish me një kërcënim të afërt nga Kongresi. Republilkanët e Dhomës së Përfaqësuesve shtuan një projekt-ligj që mund të çojë në një ndalim mbarëkombëtar të TikTok në një paketë të gjerë ndihme të huaj që synon të ndihmojë Izraelin dhe Ukrainën.

Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve Mike Johnson synon të mbajë një votim për paketën e ndihmës që të shtunën. Nëse miratohet, ai mund të përshpejtojë atë që është bërë rreziku më serioz për biznesin amerikan të TikTok që kur ish-presidenti Donald Trump propozoi për herë të parë ndalimin e aplikacionit popullor në vitin 2020.

Një version i mëparshëm i projekt-ligjit të TikTok doli nëpër Dhomën e Përfaqësuesve në mars, por ai është bllokuar në Senat. Duke e përfshirë atë në paketën e ndihmës, republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve shpresojnë të detyrojnë Senatin për një votim të shpejtë mbi një masë që mbështetësit thonë se është e nevojshme për të mbrojtur të dhënat personale të amerikanëve nga qeveria kineze.

Kundërshtarët, duke përfshirë TikTok dhe një sërë grupesh të shoqërisë civile, kanë argumentuar se projektligji rrezikon të shkelë të drejtat e amendamentit të parë të përdoruesve të TikTok.

Duke ushtruar presion ndaj kolegëve të Senatit për të miratuar projektligjin TikTok së bashku me pajisjet ushtarake për Ukrainën, republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve po përpiqen të shmangin procesin e gjatë të rregullt që mund të vonojë një votim në Senat për aplikacionin, i cili ka 170 milionë përdorues amerikanë. Presidenti Joe Biden ka thënë se do të nënshkruajë projektligjin e Dhomës së Përfaqësuesve të TikTok nëse ai arrin në tryezën e tij.

Versioni i fundit i faturës TikTok përmban disa përditësime. Për shembull, ai përcakton një afat kohor nëntë mujor për prindin kinez të aplikacionit, ByteDance, për të shitur kompaninë e mediave sociale. Nëse humbet afatin, TikTok do të ndalohet nga dyqanet e aplikacioneve në SHBA.

Ky afat kohor i propozuar është më i gjatë se afërsisht gjashtë muajt e propozuar në legjislacionin e mëparshëm. Projektligji i ri do t'i japë gjithashtu presidentit mundësinë për të zgjatur afatin me 90 ditë të tjera nëse ai përcakton se ka pasur përparim drejt një shitjeje.

Ndryshimet duket se synojnë të adresojnë shqetësimet e disa senatorëve se afati fillestar prej gjashtë muajsh ishte shumë i shkurtër. Megjithatë, nëse rishikimet janë të mjaftueshme për të marrë miratimin e Senatit, mbetet e paqartë, pasi disa senatorë kryesorë kanë sinjalizuar dëshirat për një qasje më të ngadaltë ndaj një projektligji të TikTok.

Një senator kyç, i cili kishte dyshime për projektligjin fillestar të Dhomës së Përfaqësuesve, TikTok, u shfaq i kënaqur.

Jam shumë e lumtur që kryetari Johnson dhe drejtuesit e Dhomës së Përfaqësuesve inkorporuan rekomandimin tim për të zgjatur periudhën e shitjes së ByteDance nga gjashtë muaj në një vit, "tha senatori demokrat i Uashingtonit Maria Cantwell, e cila kryeson Komitetin e Tregtisë së Senatit, në një deklaratë. “Siç e kam thënë, zgjatja e periudhës së investimit është e nevojshme për të siguruar që ka kohë të mjaftueshme që një blerës i ri të përfundojë një marrëveshje. Unë e mbështes këtë legjislacion të përditësuar.”

Për vite me radhë, politikëbërësit amerikanë kanë shprehur frikën se lidhjet e TikTok me Kinën përmes kompanisë së saj mëmë mund t'i lejojnë qeverisë kineze akses të paautorizuar në të dhënat e përdoruesve të TikTok në SHBA. Ky informacion mund të ndihmojë potencialisht qeverinë kineze të identifikojë objektivat e inteligjencës ose të lehtësojë fushatat e dezinformimit, kanë thënë ata. Disa vende të tjera si India e kanë ndaluar tashmë TikTok.

TikTok është kundërshtuar fuqishëm kundër këtyre pretendimeve, duke thënë se nuk ka asnjë provë që qeveria kineze ka aksesuar të dhënat e përdoruesve të SHBA deri më sot dhe se kompania ka ndërmarrë hapa për të izoluar informacionin personal të amerikanëve. Kjo përfshin Project Texas, një iniciativë që përfshin lëvizjen e të dhënave të përdoruesve amerikanë të TikTok në serverë të kontrolluar dhe mbikëqyrur nga Oracle, gjiganti i teknologjisë amerikane.

Disa ekspertë të politikave thonë se një mënyrë më gjithëpërfshirëse për t'u marrë me rreziqet e mundshme të sigurisë kombëtare të TikTok do të ishte që Kongresi të miratonte një ligj kombëtar të privatësisë që rregullon se si të gjitha bizneset dhe organizatat mund të trajtojnë informacionin personal të amerikanëve.

Këtë muaj, Cantwell dhe homologja e saj republikane në Dhomën e Përfaqësuesve, deputetja e Uashingtonit, Cathy McMorris Rodgers, shpalosën një propozim që mund ta bënte pikërisht këtë, duke thyer një bllokim prej vitesh mbi çështjet kyçe, duke përfshirë shtrirjen dhe shtrirjen e një standardi të unifikuar kombëtar të privatësisë së të dhënave.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations