"Të rrezikshme"/ Meta heq llogaritë në Facebook dhe Instagram të liderit suprem të Iranit!
 
TE SUGJEROJME
Meta ka hequr llogaritë në Facebook dhe Instagram të liderit suprem të Iranit, Ayatollah Ali Khamenei. Llogaritë e Khameneit në Facebook dhe Instagram nuk janë më të disponueshme. Sipas Metës, llogaritë janë çaktivizuar, çka do të thotë se janë hequr përfundimisht.

“Ne i kemi hequr këto llogari për shkelje të vazhdueshme të politikës sonë të Organizatave dhe Individëve të Rrezikshëm”, tha një zëdhënës i Meta për CNN.

Politika nuk lejon që organizatat apo individët që shpallin një mision të dhunshëm apo që ushtrojnë dhunë të kenë prani në Meta. Këtu përfshihen ata që lavdërojnë, mbështesin ose përfaqësojnë organizata terroriste të përcaktuara nga qeveria amerikane.

Irani është akuzuar prej kohësh për armatosjen e Hamasit, të cilësuar nga Departamenti Amerikan i Shtetit si Organizatë e Huaj Terroriste (FTO). Në vitin 2021, Departamenti Amerikan i Shtetit tha se grupi merr fonde, armë dhe trajnime nga Irani. Irani gjithashtu besohet se ka armatosur dhe trajnuar Houthi-t në Jemen, të cilët u ricaktuan si FTO nga Presidenti Biden muajin e kaluar.

“Kishte presion të madh mbi Metën për t'i dhënë fund promovimit nga Khamenei të këtyre organizatave të listuara si organizata dhe individë të rrezikshëm që nga 7 tetori,” tha Mahsa Alimardani, një studiuese e të drejtave dixhitale në Nenin 19, një OJQ për të drejtat e njeriut.

“Është turp që ai nuk u hoq më herët për përmbajtje të dëmshme kundër popullit të tij,” shtoi ajo.

Meta nuk dha një arsye specifike se pse llogaria e Khameneit ra nën politikën e organizatave dhe individëve të rrezikshëm.

Llogaria kryesore në Instagram e Khameneit kishte mbi 5 milionë ndjekës përpara heqjes së saj.

Këtë javë, Microsoft zbuloi se "aktorët e lidhur me qeverinë" iraniane nisën një seri sulmesh kibernetike që nga tetori 2023, "që synonin të ndihmonin kauzën e Hamasit dhe të dobësonin Izraelin dhe aleatët e tij politikë dhe partnerët e biznesit".

Teherani ka mohuar zyrtarisht çdo përfshirje në sulmin e Hamasit në Izrael më 7 tetor.

“Shumë nga operacionet e menjëhershme të Iranit pas 7 tetorit ishin të nxituara dhe kaotike, duke treguar se ai kishte pak ose aspak koordinim me Hamasin, por megjithatë ai ka arritur sukses në rritje”, tha Microsoft në një postim në blog të martën.

Kishte 11 operacione iraniane të ndikimit kibernetik vetëm në tetor 2023, krahasuar me një operacion çdo muaj tjetër në 2021.

Në fillim të dhjetorit 2023, hakerët e linjës iraniane ndërprenë disa shërbime televizive transmetuese në Emiratet e Bashkuara Arabe, Kanada dhe MB dhe i zëvendësuan ato me një video të lajmeve të rreme që paraqiste një spikere lajmesh të krijuar nga AI që pretendonte se shfaqte imazhe të palestinezëve të plagosur dhe të vrarë. nga operacionet ushtarake izraelite.

“Ne presim që kërcënimi i paraqitur nga operacionet kibernetike dhe të ndikimit të Iranit të rritet ndërsa konflikti vazhdon”, thuhet në raportin e Microsoft Threat Intelligence.

“Rritja e paturpësisë së aktorëve iranianë dhe të lidhur me Iranin, shoqëruar me bashkëpunimin në rritje mes tyre, paraqet një kërcënim në rritje përpara zgjedhjeve në SHBA në nëntor”, tha Microsoft.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations