Studimi: Inteligjenca artificiale dhe ulja e kostos, 2 arsyet pse kompanitë teknologjike shkurtojnë staf
 
TE SUGJEROJME
Strategjitë e inteligjencës artificiale dhe reduktimit të kostos kanë çuar në një rritje masive prej 136 për qind të shkarkimeve të teknologjisë në vitin 2024. Deri më tani më shumë se 32,000 punëtorë kanë humbur punën në këtë sektor.

Sektori i teknologjisë ka dëshmuar mbi 32,000 pushime nga puna deri më tani. Cila është arsyeja? Të njëjtët faktorë që e bënë vitin 2023 një vit të vështirë dhe të pasigurt për sigurinë e punës. Dhe në lojë ishin faktorët përfshirë rekrutimet e keqmenaxhuara, vështirësitë me të ardhurat nga reklamat dhe një ekonomi e lëkundur që i detyron kompanitë të ulin kostot, shpesh përmes pushimeve nga puna.

Megjithatë, ndërsa kompanitë fajësojnë recesionin për pengimin e rritjes, ka një tjetër faktor kryesor: prezantimi i modeleve të inteligjencës artificiale (AI) dhe të mësimit të makinerive (ML). Më shumë se ngadalësimi ekonomik, transformimi i AI u bë forca shtytëse pas shkurtimeve të vendeve të punës vitin e kaluar dhe vazhdon të jetë një faktor i rëndësishëm këtë vit.

Sipas një sondazhi të publikuar nga firma amerikane Challenger Grey, shfaqja e inteligjencës artificiale (AI) po përbën një kërcënim të rëndësishëm për vendet e punës me jakë të bardhë. Punonjësit në fusha të ndryshme, duke përfshirë programuesit, menaxhmentin e kompanive, avokatët, kontabilistët, profesionistët e financave dhe sigurimeve, konsulentët dhe të tjerë, po përballen me rrezikun e zhvendosjes së punës për shkak të automatizimit.

Raporti thekson se kompanitë amerikane pushuan nga puna 82,307 njerëz në janar, që përfaqëson një rritje masive prej 136 përqind nga dhjetori. Në janar, sektori financiar udhëhoqi në shkurtimet e vendeve të punës, duke raportuar 23,238 pushime nga puna, shifra më e lartë që nga shtatori 2018. Pas nga afër ishte industria e teknologjisë, e cila njoftoi 15,806 shkurtime, duke shënuar një rritje të konsiderueshme nga muaji i kaluar.

Sektori i prodhimit të ushqimit gjithashtu u përball me sfida, duke dëshmuar 6,656 pushime nga puna, kryesisht nga rritja e kostove dhe automatizimi. Në mënyrë të ngjashme, shitësit me pakicë njoftuan 5,364 shkurtime të vendeve të punës, një rritje e konsiderueshme në krahasim me shifrën e muajit të kaluar. Në media, ndërkohë që shkurtimet e përgjithshme u ulën, mediat panë një rritje të shkurtimeve të vendeve të punës, me 528 pushime nga puna në janar, totali më i lartë mujor në gati një vit.

Arsyeja e këtyre shkurtimeve? Në janar, shkaku kryesor i humbjeve të vendeve të punës u citua të ishte “ristrukturimi”, me 28,329 pushime nga puna, e ndjekur nga 14,555 shkurtime për shkak të “mbylljes” së impianteve, dyqaneve dhe njësive. Megjithatë, inteligjenca artificiale u fajësua vetëm për 381 pushime nga puna në janar. Challenger regjistroi se rreth 4,628 pushime nga puna i atribuohen Inteligjencës Artificiale që nga maji 2023, kur filloi të gjurmonte këtë arsye. Kompanitë ose u zhvendosën në zhvillimin e AI dhe punësimin në rolet përkatëse ose zëvendësuan disa detyra dhe role me të.

"Ndikimi i avancimit të shpejtë të adoptimit të inteligjencës artificiale ka filluar të ndihet nga perspektiva e vendeve të punës, veçanërisht në media dhe teknologji, por me të vërtetë në të gjithë sektorët. Thënë kështu, kompanitë nuk po fajësojnë plotësisht AI për shumë vendime nga puna", tha Challenger.

Interesante, ndërsa AI po fajësohet për shkurtimet e vendeve të punës, sektori në rritje i AI dhe mësimi i makinerisë po bën gjithashtu që kompanitë të rrisin punësimin në fusha të ngjashme. Sipas raportit të CompTIA, kërkesa për AI dhe aftësitë e të mësuarit të makinerive po rritet në mesin e kompanive. Në fushën përkatëse, vetëm në janar u hapën 33,727 vende pune, që është rritja më e lartë mujore në një vit.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations