Sanremo 2024/ Bizneset kanë paguar miliona euro për reklama gjatë 5 netëve. Zbuloni shifrat e frikshme…
 
TE SUGJEROJME
Edicioni i 74-të i Festivalit të Sanremos 2024 përfundoi. Nëse këngëtarët konkurrentë ngrohin fytin për të fituar konkursin Ariston, sipërmarrësit bëjnë gati kuletat e tyre për një nga ngjarjet më të pritura të vitit në tregun e reklamave televizive (dhe jo vetëm). Vitet e fundit Festivali falë edhe “Amadeus care”, ka sjellë rikthimin e këngëtarëve të nivelit të lartë, të cilët kanë lejuar që audienca të rritet në mënyrë eksponenciale vit pas viti, sidomos tek më të rinjtë.

Nga reklamat tek telepromocionet, deri te paketat e plota. Ja sa shpenzojnë kompanitë për një hapësirë gjatë 5 mbrëmjeve të Festivalit Italian të Këngës.

Mesatarja e audiencës vitin e kaluar ishte 11 milionë shikues me një peshë prej 73,9% në grupmoshën 15-34 vjeç. Suksesi i madh kishte prekur edhe botën dixhitale: 12 milionë video u shikuan në transmetim të drejtpërdrejtë, ndërsa ndodhën 57 milionë ndërveprime sociale (përfshirë rastin e profilit të Amadeus në Instagram të hapur nga Chiara Ferragni). Rekordet e aksioneve të edicionit 2023, vetëm sa mund t'i bëjnë hapësirat reklamuese të këtij viti edhe më të "çmuara": tarifat për pasazhet reklamuese janë rritur me 8% krahasuar me vitin e kaluar. Për të kuptuar se sa kushton reklama që shohim gjatë Festivalit, duhet t'i referohemi ofertës së përgatitur nga Rai Pubblicità, koncesionari i televizionit publik për reklamat që u transmetuan në mbrëmje nga data 6 deri në 10 shkurt 2024.

Ndarja e lojërave elektronike të reklamave

Struktura e reklamave e krijuar për pesë mbrëmjet e Sanremo 2024 e projektuar këtë vit nga Rai Pubblicità ishte shumë e ngjashme me atë që u përdor gjatë edicioneve të fundit. Pesë mbrëmjet e Festivalit ndoqën të njëjtën skaletë: Filloi me një minutë të artë me pushim ku hapja më pas u pasua nga nëntë reklama të brendshme dhe një telepromocion (përveç billbordit). Nëntë reklamat e brendshme, në listën zyrtare u riemërtuan me nomenklaturën numerike (p.sh. "Sanremo 1", etj.). Shitja bëhet kryesisht në pako, ose "kombinime": prandaj, çiftet e pushimit do të jenë për shembull "2+9", "3+8", "4+7" e kështu me radhë. Objektivi është t'i ofrohet blerësit ekspozimi i përhapur në të gjithë kohëzgjatjen e ngjarjes. Për finalen e së shtunës 10 shkurt u shtua edhe një reklamë afër mbylljes përpara se të shpallet fituesi.

Çmimet e listës Rai Pubblicità

Për të kuptuar më mirë listën e çmimeve të propozuar nga Rai Pubblicità për Festivalin, është mirë të njihni dallimet midis llojeve të ndryshme të reklamave: reklamave, të cilat zakonisht grupohen në ndërprerje në intervalin midis një programi dhe një tjetër ose brenda programit. Mund të ketë një kohëzgjatje standarde prej 30 sekondash që mund të arrijë edhe 60. Më pas janë telepromocionet të cilat shpesh përfshijnë pjesëmarrjen e drejtuesit të programit dhe variojnë nga 30 sekonda deri në 2 minuta. Ngjashëm me këtë të fundit janë edhe teleshopingu e veçanta e të cilit është se ka një kohëzgjatje minimale prej 3 minutash. Së fundi, kemi billbordet: një film me kohëzgjatje disa sekondash që i paraprin fillimit të transmetimit dhe që mban formulën "Ky program prezantohet nga", por mund të arrijë një gjatësi prej 60 sekondash.

Duke bërë këtë diferencim të nevojshëm, cilat janë çmimet e reklamave të Sanremos?

Kushdo që dëshiron një pasazh reklamues në hapësirë ​​menjëherë pas orës 20:00 Tg1 në festival apo midis orës 20:32 dhe 20:34 do të duhet të paguajë 582 mijë euro për 26 spote 4 sekondash ndërsa për 20 pasazhe të ngjashme gjatë mbrëmjes u shpenzuan 307 mijë.

Ndërsa telepromocioni që transmetohet në pikun e mbrëmjes, i planifikuar afërsisht në orën 23.30 me 5 pasazhe në Rai 1 (+5 në Rai Premium) do të kushtojë 2.38 milionë euro. Një milion më pak (1.37 për të qenë të saktë) vlen hapësirën prej 15 sekondash për pushimin e parë të të 5 mbrëmjeve. Norma e slotit Sanremo 5, megjithatë, bie nën një milion dhe vlen 748,930 euro. Çiftet e tjera të paketave si Sanremo "2+9" dhe "3+8" mund të blihen për 1.7 milionë për të gjitha mbrëmjet. Paketa më e shtrenjtë? Ai i përfaqësuar nga pakoja qendrore e Sanremos 4+7, e ofruar me 1.9 milionë euro.

Duke kaluar te çmimet e tavolinës, vihet re se për mbrëmjen e së shtunës hapësira më e shtrenjtë ishte ajo e vendosur në pushimet Sanremo 4+7 me 435,820 euro (padyshim dy hapa) e ndjekur nga Sanremo 3+8 me 385,000 euro dhe Sanremo 2. +9 me 382600 euro. Për të pozicionuar veten në pushimin e hapjes Sanremo 1 ju duhen 259,490 euro ndërsa për Sanremo 5 zbret në 241,780 euro dhe Sanremo 6 në 195,580 euro.

Së fundi, kushdo që dëshironte të blejë spotin përpara mbylljes të shtunën më 10 shkurt, duhet të paguajë 30,000 euro. Çmimet e listuara të ditëve të mëparshme janë pak më të ulëta.

Kostot e reklamave dixhitale dhe radiofonike

Për sa i përket transmetimit dixhital të Sanremo 2024, Rai Pubblicità ka menduar për tre paketa: një "Premium" që përfshin YouTube, RaiPlay, RaiNeës dhe Vevo, një "Light" që nuk përfshin aplikacionin RaiPlay dhe së fundi një të tretë. "Ekrani i madh" i vlefshëm ekskluzivisht për RaiPlay. Për të vendosur reklamën tuaj brenda paketës "Premium" ju nevojiten 60 mijë euro, për atë "Light" ju nevojiten 30 mijë, ndërsa për ekranin e madh duhet të paguani 90.000 euro.

Rai Pubblicità përfshinte edhe shpenzimet e hapësirës radiofonike, në periudhën nga 4 deri më 10 shkurt: 3100 euro nevojiten për 30 sekonda në Radio 2, 2400 për të njëjtën kohë në Radio Italia ndërsa 1600 euro për gjysmë minutë Radio Kiss Kiss.

https://www.instagram.com/p/C1NYC_QI_y2/

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations