Samsung raporton një rritje të madhe të fitimit nga bumi i AI
Samsung Electronics parashikon se kërkesa për inteligjencë artificiale do të mbajë të fortë dhe do të shtrëngojë ofertën e disa çipave të nivelit të lartë, duke iu bashkuar rivalëve në përfitimin e një rikthimi të fortë në tregun global të dëmtuar të çipave të kujtesës.

Perspektiva optimiste nga prodhuesi më i madh në botë i çipave të memories dërgoi aksionet e saj 1.8% më të larta të martën pasi raportoi një rritje më shumë se 10-fish në fitimin operativ të tremujorit të parë.

Por deri më tani këtë vit aksionet e Samsung kanë rënë me 0.8%, duke mbetur prapa fitimit prej 24% të SK Hynix, pasi kërkon të arrijë rivalin e tij më të vogël në furnizimin e çipave të nivelit të lartë, si memorja me gjerësi të lartë bande (HBM) për liderin e AI Nvidia ( NVDA).

“Ne planifikojmë të rrisim furnizimin e çipave të lidhur me HBM në vitin 2024 me më shumë se trefish krahasuar me vitin e kaluar,” tha Jaejune Kim, një nënkryetare e Samsung, përgjegjëse për divizionin e memories, në një telefonatë për të ardhurat.

Samsung tha se filloi prodhimin masiv këtë muaj të çipave më të fundit HBM për përdorim në çipat gjenerues të AI, të quajtur HBM3E me 8 shtresa. Ajo po kërkon të përfitojë nga bumi i AI që ka përfituar SK Hynix, e cila kishte qenë furnizuesi i vetëm i çipave HBM3 për Nvidia.

Samsung tha se planifikonte të fillonte prodhimin e versionit me 12 shtresa gjatë tremujorit të dytë dhe priste që produktet më të fundit HBM3E të përbëjnë dy të tretat e prodhimit të saj HBM deri në fund të vitit.

Analistët thanë se objektivat ishin agresivë.

HBM3E me 8 shtresa të Samsung duket se po furnizon Nvidia, ndërsa 12-shtresa mund të shkojë në AMD (AMD) dhe Nvidia, tha Jeff Kim, kreu i kërkimit në KB Securities.

"Meqenëse teknologjia e Samsung është e dobishme për grumbullim të lartë, ndërsa SK Hynix ka avantazhet e saj në 8 shtresa, mund të ketë një segmentim ku Nvidia merr produkte me 12 shtresa nga Samsung dhe shumicën e produkteve me 8 shtresa nga SK Hynix," tha Kim. 

“Samsung po punon shumë për të përmirësuar rendimentin e produktit të tij me 12 shtresa,” shtoi ai. Samsung nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment për klientët e saj HBM.

Samsung tha gjithashtu se do të shtojë ofertat e produkteve të nivelit të lartë të disqeve të gjendjes së ngurtë (SSD) për të përmbushur kërkesën e serverit AI dhe pritet që furnizimi i çipave memorie të nivelit të lartë të bëhet më i ngushtë drejt fundit të vitit për shkak të kapacitetit të fokusuar në HBM, duke bërë jehonë komente nga SK Hynix javën e kaluar.

Kërceni në fitimin operativ

Të ardhurat e kompanisë koreano-jugore për tremujorin e parë u rritën me 13% në 71.9 trilionë nëon (52.14 miliardë dollarë), duke përfshirë një rritje prej 96% në të ardhurat e çipit të memories në 17.49 trilionë uon pasi çmimet u rritën ndjeshëm nga një rënie e rëndë, pjesërisht falë bumit të AI.

Fitimi operativ u rrit në 6.6 trilionë në janar-mars, nga 640 miliardë fitime një vit më parë. Ishte fitimi më i lartë operativ i kompanisë që nga tremujori i tretë i 2022.

Divizioni i çipave, historikisht biznesi i lopëve me para të Samsung-ut që dikur përbënte dy të tretat e fitimit të saj operativ, u zhvendos në një fitim prej 1.91 trilionë në tremujorin e marsit nga një humbje prej 4.58 trilionë dollarësh një vit më parë. Ishte fitimi i parë që nga tremujori i tretë i 2022.

Çmimet e çipave flash NAND të përdorur për ruajtjen e të dhënave u rritën me 23% në 28% gjatë tremujorit të parë kundrejt tremujorit të mëparshëm, ndërsa çmimet e çipave DRAM të përdorur në pajisjet teknologjike u rritën me rreth 20%, sipas ofruesit të të dhënave TrendForce.

Biznesi i pajisjeve celulare të Samsung-ut regjistroi një fitim operativ prej 3.51 trilionë në tremujorin e parë, nga 3.94 trilionë në një vit më parë.

Ajo dërgoi rreth 60 milionë telefona inteligjentë gjatë tremujorit, në përputhje me një vit më parë, por duke rimarrë titullin e saj si shitësi më i mirë në botë i smartfonëve nga Apple (AAPL), i cili po vuan një rënie të shitjeve në Kinë.

Rritja e kostove, duke përfshirë rritjen e çmimeve të çipave të memories, uli marzhet nga telefonat inteligjentë Galaxy S24 të lançuar gjatë tremujorit.

Samsung tha se funksionet e inteligjencës artificiale po nxisin shitjet e telefonave S24, duke lejuar divizionin të ruajë përfitimin dyshifror në tremujorin e parë. Rreth 50% e klientëve thanë se blenë telefona S24 për funksionet e AI dhe 60% po përdornin rregullisht funksionet e AI, tha kompania.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations