Kirurgu: Mosha 15-24 vjeç po përballet me 'krizën e hershme të moshës së mesme', shkak mediat sociale
Gjenerata Z (15-24 vjeç) po përballet me një ‘krizë të moshës së mesme’ të shkaktuar pjesërisht nga ekspozimi i tyre i vazhdueshëm ndaj mediave sociale, ka paralajmëruar mjeku kryesor i Amerikës.

Dr. Vivek Murthy, kirurgu i përgjithshëm i SHBA-së, po komentonte një sondazh global për mirëqenien që zbuloi se 15-24-vjeçarët janë gjithnjë e më pak të lumtur se brezat e vjetër.

Lejimi i fëmijëve për të përdorur mediat sociale ishte i ngjashëm me dhënien e ilaçeve që nuk ishin provuar të sigurta, tha ai, dhe dështimi i qeverive për ta rregulluar atë ishte "i çmendur".

Raporti Botëror i Lumturisë së këtij viti, një barometër vjetor i mirëqenies në 140 vende, kishte treguar për më shumë se një dekadë që të rinjtë ishin më të lumtur se të moshuarit e tyre.

Por në vitin 2017 kjo ndryshoi në SHBA dhe në vitin 2024 rënia e mirëqenies në mesin e të rinjve nën 30 vjeç e ka dëbuar SHBA-në nga lista e top 20 e kombeve më të lumtura.

Në mesin e moshave nën 30 vjeç, SHBA u rendit e 62-ta për lumturinë - poshtë Meksikës

Ndërsa ky nuk është ende rasti në Evropën Perëndimore, hendeku është ngushtuar dhe i njëjti 'ndryshim historik' pritet të pasojë në vitin ose dy vitet e ardhshme.

Dikur ishte një nocion i mirëvendosur që "fëmijët fillojnë më të lumtur para se të rrëshqasin në kurbën U drejt një krize të moshës së mesme përpara se ajo të rifillojë", tha profesori Jan-Emmanuel De Neve, redaktor i raportit.

“Të mendosh se në disa pjesë të botës fëmijët tashmë po përjetojnë ekuivalentin e një krize të moshës së mesme kërkon veprim të menjëhershëm të politikave”.

Raporti nuk sugjeron se çfarë po e shkakton ndryshimin, por Dr Murthy ka fajësuar pjesërisht sasinë e madhe të kohës që adoleshentët shpenzojnë në mediat sociale. Ai përmendi një studim që zbuloi se adoleshentët amerikanë shpenzonin mesatarisht rreth pesë orë në ditë në mediat sociale dhe një e treta qëndronin zgjuar deri në mesnatë gjatë natës së javës në pajisje.

Duke folur për The Guardian, ai tha se ishte ende në pritje të të dhënave që vërtetonin pretendimet e bëra nga gjigantët e mediave sociale se platformat e tyre ishin të sigurta për fëmijët dhe adoleshentët. Ai bëri thirrje për legjislacion urgjent për të reduktuar dëmtimet për të rinjtë nga mediat sociale, duke përfshirë kufizimin ose eliminimin e veçorive të tilla si butonat dhe lëvizjet e pafundme.

Britanikët nën 30 vjeç ishin në vendin e 32-të në renditje, pas vendeve si Moldavia, Kosova dhe madje edhe El Salvadori, i cili ka një nga normat më të larta të vrasjeve në botë. Krahasisht, britanikët mbi të 60-at hynë në top 20 të gjeneratave të vjetra më të lumtura në botë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations