Google pushon nga puna 28 punonjës, protestuan kundër kontratës së saj me Izraelin
Google ka shkarkuar 28 punonjës pasi ata protestuan kundër kontratës së kompanisë për kompjuterin cloud me Izraelin, të quajtur Project Nimbus. Punonjësit kishin organizuar protesta ulur në dy zyra të Google kohët e fundit.

Të martën, disa punonjës madje u arrestuan pasi ata refuzuan të largoheshin nga zyra e CEO të Google Cloud Thomas Kurian për më shumë se tetë orë. Lajmi për shkarkimin e protestuesve nga Google vjen pas arrestimeve. Sipas një memo të brendshme të marrë nga The Verge, Google ka thënë se nuk ka vend për një sjellje të tillë dhe nuk do ta tolerojë atë.

Google pushon 28 punonjës

Sipas një raporti në The Verge, Google ka shkarkuar 28 punonjës për protesta kundër Projektit Nimbus. Në një memo të siguruar nga publikimi, kreu i kompanisë për sigurinë globale, Chris Rackow, paralajmëroi punonjësit kundër një sjelljeje të tillë dhe tha se ata nuk do ta tolerojnë atë.

Memo filloi duke përmendur se si disa punonjës të Google organizuan protesta ulur në zyrat e gjigantit të teknologjisë në Nju Jork dhe Sunnyvale. "Ata morën hapësirat e zyrave, prishën pronën tonë dhe penguan fizikisht punën e punonjësve të tjerë të Google," thuhej në memorandum.

Rackow më pas e quajti sjelljen e këtyre punonjësve si "të papranueshme dhe jashtëzakonisht shkatërruese", gjë që "i bëri kolegët të ndiheshin të kërcënuar". Më pas ai zbuloi se punonjësit u hetuan dhe iu ndërpre qasja në sistem. “Ata që refuzuan të largoheshin u arrestuan nga forcat e rendit dhe u larguan nga zyrat tona”, shtoi ai.

Duke njoftuar shkarkimin e 28 punonjësve të përfshirë në protesta, shkresa e Rackow shtonte, "Pas hetimit, sot ne u ndërpremë punësimin njëzet e tetë punonjësve që u gjetën të përfshirë. Ne do të vazhdojmë të hetojmë dhe të marrim masa sipas nevojës. Sjellje si kjo nuk ka vend në vendin tonë të punës dhe ne nuk do ta tolerojmë atë në mënyrë të qartë se shkel politikat e shumta që të gjithë punonjësit duhet t'u përmbahen - duke përfshirë Kodin tonë të Sjelljes dhe Politikën për Ngacmimin, Diskriminimin, Hakmarrjen, Standardet e Sjelljes dhe Shqetësimet në vendin e punës.

Rackow tha gjithashtu se "shumica dërrmuese" e punonjësve të tyre "bëjnë gjënë e duhur". Ai paralajmëroi punonjësit që të mendojnë për implikimet e veprimeve të tyre dhe shtoi: "Shumica dërrmuese e punonjësve tanë bëjnë gjënë e duhur. Nëse jeni një nga të paktët që tundoheni të mendoni se ne do të anashkalojmë sjelljen që shkel politikat tona , mendoni përsëri Kompania e merr këtë jashtëzakonisht seriozisht dhe ne do të vazhdojmë të zbatojmë politikat tona të vjetra për të ndërmarrë veprime kundër sjelljes përçarëse - deri në përfundimin e saj."

Protestat u organizuan nga grupi No Tech for Apartheid, i cili është një grup brenda Google që ka qenë gjithnjë e më i zëshëm për vendimet e biznesit të kompanisë.

Në përgjigje të shkarkimit nga Google të punonjësve të përfshirë në protestë, grupi No Tech for Apartheid tha që Google nuk i është përgjigjur shqetësimeve të tyre për tre vjet. "Punonjësit e Google kanë të drejtë të protestojnë në mënyrë paqësore për kushtet dhe kushtet e punës sonë. Këto shkarkime ishin qartazi hakmarrëse," shtoi grupi në një postim në Medium.

Pse protestuan punonjësit?

Punonjësit e Google po protestonin për kontratën miliardë dollarëshe të AI, Project Nimbus, e cila u nënshkrua në vitin 2021. Një raport i lajmeve abc7 kishte thënë më herët se, sipas punonjësve të Google, shërbimet e ofruara nga Project Nimbus po kontribuonin në përdorimin e AI në konflikti i vazhdueshëm në Gaza, të cilin ata e përshkruan si gjenocidin e parë të fuqizuar nga AI.

Një nga protestuesit, Emaan Haseem, kishte thënë më herët për abc7news se ajo nuk donte të humbiste punën e saj, por nuk ishte e mundur të vinte në punë çdo javë pa "pranuar dhe dënuar me zë të lartë Projektin Nimbus dhe çdo mbështetje për qeverinë izraelite. " Haseem kishte shpjeguar gjithashtu se si disa punonjës kishin dhënë dorëheqjen nga kompania duke përmendur Project Nimbus si arsye.

Protestuesit transmetuan drejtpërdrejt protestën në Twitch, duke deklaruar kërkesat e tyre. Këto kërkesa përfshinin ndërprerjen e të gjitha lidhjeve të Google me ushtrinë dhe qeverinë izraelite dhe adresimin e asaj që ata e quajtën "krizë shëndetësore dhe sigurie" midis punëtorëve.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations