Google, Amazon dhe të tjera kompani teknologjike reduktojnë stafin në prag të sezonit festiv
 
TE SUGJEROJME
Industria e teknologjisë po përballet me një valë të vazhdueshme pushimesh nga puna në vitin 2023, me mbi 244,342 punonjës të teknologjisë që kanë humbur punën deri më tani, 50 për qind më shumë nga viti 2022. Gjigantët e teknologjisë po vazhdojnë të pushojnë punonjësit edhe gjatë sezonit festiv.

Pavarësisht se po afrohet fundi i vitit 2023, pushimet nga puna në industrinë e teknologjisë nuk tregojnë shenja ndalimi. Viti filloi me trazira, pasi mijëra punonjës të teknologjisë humbën punën e tyre. Në mënyrë të përsëritur, më shumë se 244,342 punonjës të teknologjisë janë pushuar nga puna deri më tani në 2023, 50 për qind më shumë nga viti 2022. Kjo përfshin pushime të mëdha nga puna në Google, Amazon dhe Microsoft, si dhe startup-e dhe aplikacione të vogla fintech.

Ndërsa ritmi i pushimeve nga puna u ngadalësua disi gjatë muajve, frika e humbjes së vendeve të punës vazhdon. Zymtësia e pushimeve nga puna vazhdon edhe gjatë sezonit festiv, me lojtarët kryesorë si Google, Amazon, Snap dhe të tjerë që kohët e fundit njoftuan raunde të reja të shkurtimeve të vendeve të punës. Raundet e fundit të pushimeve nga puna raportohet se prekën punonjësit në të gjitha rolet në menaxhimin e produktit, shërbimet e konsumatorëve dhe inxhinierinë, duke krijuar valëzime në të gjithë kontinentet.

Më shumë shkurtime të vendeve të punës në Google

Google në pronësi të Alphabet Inc së fundmi pushoi nga puna punonjësit në ekipin e tij të Përdoruesve dhe Produkteve, i cili është përgjegjës për menaxhimin e ankesave të konsumatorëve. Google pretendon se pushimet nga puna ishin të vogla, por ato janë pjesë e një tendence më të madhe të zvogëlimit në filialet e Alphabet, duke përfshirë Verily, Waymo dhe Google News. Thuhet se pushimet nga puna të shpallura javën e kaluar sugjerojnë se Alphabet mund të jetë duke kaluar nëpër një riorganizim strategjik, duke u fokusuar në fusha kritike për rritjen e ardhshme, si inteligjenca artificiale, kompjuteri në renë kompjuterike dhe makinat vetë-drejtuese.

Amazon njofton pushime nga puna në një divizion tjetër

Gjigandi i tregtisë elektronike Amazon po bën gjithashtu pushime nga puna në sektorin e tij muzikor, duke prekur punonjësit në të gjithë Amerikën e Veriut, Amerikën Latine dhe Evropën. Amazon këmbëngul se këto shkurtime janë pjesë e një vlerësimi strategjik organizativ që synon prioritizimin e nevojave të klientëve dhe sigurimin e shëndetit afatgjatë të biznesit.

Pushimet e fundit u njoftuan pavarësisht njoftimit të Amazon për stabilizimin e biznesit të cloud dhe rritjes së parashikuar të të ardhurave gjatë sezonit të festave.

Snap gjithashtu redukton fuqinë punëtore

Platforma e mediave sociale Snap i është bashkuar gjithashtu kompanive që ende po shkurtojnë vendet e punës. Snap Inc. kohët e fundit ka pushuar nga puna rreth 20 punëtorë nga ekipi i saj i produkteve. Kompania thotë se pushimet nga puna nuk kanë të bëjnë me ndonjë produkt specifik dhe janë pjesë e një përpjekjeje më të madhe për të përmirësuar vendimmarrjen dhe për të ulur kostot. Veçanërisht, raundi i fundit i pushimeve nga puna në Snap pason gjithashtu një seri largimesh të profilit të lartë, duke përfshirë zëvendëspresidentin e inxhinierisë së kompanisë.

Pra, cila është arsyeja pas serisë së vazhdueshme të reduktimeve të stafit? Epo, industria e teknologjisë po përballet me një rritje të ngadaltë të të ardhurave dhe pengesa të tjera të shkaktuara nga ngadalësimi ekonomik. Për të trajtuar këto çështje, kompanitë po zvogëlojnë numrin e punonjësve të tyre. Sipas shumicës së kompanive, pushimet nga puna janë gjithashtu pjesë e riorganizimit të tyre strategjik, riorganizimit operacional dhe përgjigjeve ndaj kushteve mbizotëruese ekonomike dhe të tregut. Dinamika e ndryshueshme e industrisë së teknologjisë, e shënuar nga përparimet teknologjike, ndryshimi i preferencave të konsumatorëve dhe një nevojë e vazhdueshme për efikasitet operacional, mund të jetë nxitja e këtyre rregullimeve të fuqisë punëtore.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations