Bill Gates: Inteligjenca Artificiale kohë më e mirë për të qenë student, përveç mësimit të matematikës
Bill Gates lavdëron miratimin e mjeteve të AI në arsim dhe aksesin në arsim cilësor në internet, por ngre shqetësime për boshllëqet e rëndësishme në arsimin e matematikës.

Kur ChatGPT u lançua në vitin 2022, ai u përbuz nga sektori i arsimit dhe shumë shkolla si dhe universitete ndaluan përdorimin e mjetit AI. Megjithatë, me kalimin e kohës, shkollat ​​dhe kolegjet u ngrohën me mjetin e AI dhe disa madje filluan ta përdorin atë për të përmirësuar përvojën e të mësuarit për studentët. Dhe bashkëthemeluesi i Microsoft, Bill Gates mendon se kjo është koha më e mirë për të qenë student, pasi shumë prej tyre kanë akses në arsim të cilësisë së lartë. Megjithatë, ky nuk është rasti me matematikën.

Në dhjetor të vitit të kaluar, gjatë një diskutimi që rrotullohej rreth AI në një darkë të Klubit Ekonomik të Nju Jorkut, Gates peshoi mbi gjendjen e arsimit sot, duke hedhur dritë mbi përparimet e tij të jashtëzakonshme dhe sfidat e vazhdueshme. Gates shprehu entuziazmin e tij për aksesin e paprecedentë që studentët tani kanë në arsim me cilësi të lartë përmes një numri kursesh online të mësuara nga profesorë të njohur nga e gjithë bota.

“Nëse jeni student, kjo është koha më e mirë ndonjëherë”, kishte thënë Gates.

Duke iu drejtuar audiencës gjatë ngjarjes së transmetuar drejtpërdrejt, Gates theksoi se kjo epokë ofron mundësi të pashoqe për studentët. Me profesorët më të mirë në botë që mbulojnë një gamë të gjerë lëndësh, gjerësia e njohurive të disponueshme në internet është befasuese, tha ai. Ish-shefi i Microsoft vlerësoi gjithashtu thellësinë e ekspertizës që këta edukatorë sjellin në fushat e tyre përkatëse, duke nënvizuar pasurinë e burimeve mësimore të arritshme për nxënësit sot.

Megjithatë, në mes të optimizmit, Gates nuk u largua nga pranimi i boshllëqeve të rëndësishme të të mësuarit që vazhdojnë, veçanërisht në arsimin e matematikës. Pavarësisht përpjekjeve të bashkërenduara nga Fondacioni Bill & Melinda Gates për të adresuar këto boshllëqe përmes iniciativave të trajnimit të mësuesve dhe qasjeve inovative të kurrikulës, Gates pranoi se ndikimi deri më tani nuk ka arritur në aspiratat e tyre.

Angazhimi i fondacionit për përmirësimin e arsimit të matematikës u theksua nga grantet që tejkalojnë 1 miliard USD si pjesë e një plani gjithëpërfshirës që synon të përmirësojë mësimdhënien e matematikës për një hark kohor prej katër vjetësh.

Gates kishte ngritur gjithashtu pyetje që provokonin mendime në lidhje me efektivitetin e qasjeve aktuale arsimore, veçanërisht në fushën e matematikës. Ai mendoi nëse studentët sot, edhe para pandemisë, janë më të aftë në matematikë në krahasim me gjeneratat e mëparshme. Fatkeqësisht, Gates pranoi se përgjigja për këtë pyetje është një jo e fortë.

Gjatë të njëjtit diskutim, Gates kishte përmendur edhe modelin e ri të inteligjencës artificiale të Google dhe tha se AI do të ndryshojë gjithçka edhe më shumë sesa bëri interneti.

"AI është ndryshimi më i thellë i kësaj epoke," tha ai dhe shtoi, "Mund të thuash se është edhe më i madh se dixhitalizimi, dhe dixhitalizimi është një gjë e madhe. Është e vështirë të mbivlerësohet se çfarë ndryshimi i thellë ishte. Tani, AI qëndron në në krye të gjithë kësaj."

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations