Bashkimi Europian nis hetimet për Apple, Google dhe Meta! Në Maj hetime për Booking.com dhe X!
Bashkimi Evropian ka nisur hetimet ndaj Apple, Google dhe Facebook-ut, prindërve Meta, me dyshimin se ata nuk janë në përputhje me një ligj të ri historik evropian të krijuar për të nxitur konkurrencën në shërbimet dixhitale.

Komisioni Evropian tha se "dyshon" se praktikat e ndryshme nga të tre kompanitë "nuk përmbushin pajtueshmërinë efektive" me Aktin e Tregjeve Dixhitale (DMA), i cili hyri në fuqi në fillim të këtij muaji. Nëse hetimet zbulojnë një "mungesë të përputhshmërisë së plotë", ata mund të përballen me "gjoba të rënda", tha komisioneri evropian Thierry Breton.

DMA kërkon platforma dominuese në internet për t'u dhënë përdoruesve më shumë zgjedhje dhe rivalëve më shumë mundësi për të konkurruar. Aktualisht zbatohet për tre gjigantët e teknologjisë nën hetim, si dhe për Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) dhe ByteDance, kompania mëmë kineze e TikTok.

Nga mesi i majit, lista mund të përfshijë gjithashtu X dhe Booking.com të Elon Musk, ka thënë BE.

Shkeljet e ligjit të ri mund të çojnë në dënime të ashpra, duke përfshirë gjoba deri në 10% të të ardhurave globale të një kompanie dhe deri në 20% për shkelje të përsëritura. Për shumicën e kompanive të rregulluara, kjo do të përkthehej në dhjetëra miliarda dollarë.

Praktikat që Komisioni Evropian po heton përfshijnë atë që ai e quan qasjen e Metës "paguaj ose pëlqim". Tetorin e kaluar, Meta (META) lançoi një shërbim abonimi, të quajtur "Abonim pa reklama", duke lejuar përdoruesit evropianë të Facebook dhe Instagram të paguajnë deri në 12,99 € (14 dollarë) në muaj për versionet pa reklama.

"Komisioni është i shqetësuar se zgjedhja binare e imponuar nga modeli 'paguaj ose miratim' i Metës mund të mos ofrojë një alternativë reale në rast se përdoruesit nuk japin pëlqimin, duke mos arritur kështu objektivin për të parandaluar akumulimin e të dhënave personale nga (kompanitë e mëdha) thuhet në një deklaratë të organit.

Një zëdhënës i Meta-s u përgjigj: "Abonimet si një alternativë ndaj reklamave janë një model biznesi i mirëpërcaktuar në shumë industri dhe ne kemi projektuar "Abonim pa reklama" për të adresuar disa detyrime rregullatore të mbivendosura, duke përfshirë DMA. Ne do të vazhdojmë të angazhohemi në mënyrë konstruktive me Komisionin.”

BE po shikon gjithashtu dyqanet e aplikacioneve të operuara nga Apple (AAPL) dhe Google. DMA thekson se platformat e mëdha dixhitale - të ashtuquajturat gatekeepers - duhet të lejojnë zhvilluesit e aplikacioneve të "drejtojnë" konsumatorët drejt ofertave jashtë dy dyqaneve dominuese, pa pagesë.

Ndër shqetësimet e tjera, BE dyshon se Apple dhe Alfabeti mëmë i Google (GOOGL) kufizojnë aftësinë e zhvilluesve "për të komunikuar lirshëm (me përdoruesit fundorë) dhe për të promovuar oferta dhe për të lidhur drejtpërdrejt kontrata, duke përfshirë vendosjen e tarifave të ndryshme," tha Komisioni.

“Ne jemi të shqetësuar për Alphabet, Apple dhe Meta dhe nuk po i përmbushin detyrimet e tyre, p.sh.: Apple & Alphabet ende paguajnë tarifa të përsëritura për zhvilluesit e aplikacioneve,” shkroi komisionerja evropiane Margrethe Vestager të hënën X.

“Ekrani i zgjedhur” i Apple për Safari është gjithashtu nën vëzhgim, tha Komisioni Evropian. Sipas DMA, Apple duhet t'i nxisë përdoruesit me "ekranet e zgjedhjes që duhet t'i lejojnë ata në mënyrë efektive dhe lehtësisht të zgjedhin një shërbim alternativ të paracaktuar, siç është një shfletues ose motor kërkimi në iPhone-ët e tyre," vuri në dukje ai.

"Ne jemi të sigurt se plani ynë është në përputhje me DMA dhe ne do të vazhdojmë të angazhohemi në mënyrë konstruktive me Komisionin Evropian ndërsa ata kryejnë hetimet e tyre".

Një tjetër shqetësim i Komisionit ka të bëjë me Google Search. Alphabet mund të mos ketë bërë mjaftueshëm për të siguruar që shërbimet e palëve të treta që shfaqen në rezultatet e kërkimit të trajtohen në "mënyrë të drejtë dhe jodiskriminuese" krahasuar me shërbimet e vetë Alphabet, si Google Shopping dhe Google Flights.

Oliver Bethell, një ekzekutiv i konkurrencës në Google, tha në një deklaratë: “Për të respektuar Aktin e Tregjeve Dixhitale, ne kemi bërë ndryshime të rëndësishme në mënyrën se si funksionojnë shërbimet tona në Evropë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations