Kujdes/ Batanijet elektrike që shiten në internet janë të rrezikshme
 
TE SUGJEROJME
     
Në internet po shiten batanije elektrike të paligjshme, të cilat mund të shkaktojnë shkëndija elektrike, paralajmëron një grup konsumatorësh.

Organizata bamirëse Electrical Safety First thotë se gjeti produkte elektrike "shumë të rrezikshme" për shitje në internet. Ajo kërkon rregullore të reja për të forcuar mbrojtjen e konsumatorëve.

Kriza e kostos së jetesës ka sjellë një rritje të madhe në popullaritetin e batanijeve elektrike pasi njerëzit përpiqen të minimizojnë përdorimin e ngrohjes qendrore të tyre.

9  nga 11 batanije elektrike të blera në Amazon, eBay dhe Wish nuk duhet të shiten ligjërisht, sepse kanë treguar që nuk janë të sigurta.

Grupi i kampionit të konsumatorëve identifikoi probleme me mënyrën se si prodhohen produktet, paketimin, shenjat dhe udhëzimet.

Por çfarë konkretisht? Brenda paketimit u gjetën tela elektrikë që mund të nxirreshin lehtësisht, si dhe të tjerave u mungonin shenjat e duhura standarde të sigurisë.

Përveç shqetësimeve për sigurinë, disa nga batanijet ishin tepër joefikase dhe nuk funksiononin siç duhet.

Po bëhen thirrje që faqet online të mbajnë më shumë përgjegjësi ligjore për lejimin e shitjes së produkteve të pasigurta dhe të paligjshme në platformën e tyre.

Qasja aktuale vendos pjesën më të madhe të përgjegjësisë mbi shitësit e palëve të treta.

Sue Davies, drejtuese e politikës për mbrojtjen e konsumatorëve tha se blerja e këtyre produkteve me çmim të ulët në tregjet online mund të rrezikojë sigurinë e njerëzve.

"Qeveria duhet të veprojë urgjentisht për t'u dhënë tregjeve në internet përgjegjësi më të madhe ligjore për produktet e pasigurta dhe të paligjshme të shitura në faqet e tyre, në mënyrë që konsumatorët të mos vihen më në rrezik të panevojshëm dëmtimi," tha ajo.

Projektligji i mbështetur nga shoqata bamirëse “Electrical Safety First”, synonte të "mbyllte një boshllëk në ligj", i cili ka lejuar tregjet në internet të funksionojnë "pa asnjë përgjegjësi" për të siguruar që produktet e shitura përmes faqeve të tyre janë në të vërtetë të sigurta.

Siguria elektrike së pari gjeti produkte elektrike "shumë të rrezikshme" për shitje nga shitës të palëve të treta në tregjet kryesore në internet, duke përfshirë Amazon Marketplace, eBay, Facebook Marketplace dhe Wish.com.

Shefi Lesley Rudd tha: "Familjet po lihen vazhdimisht në rrezik nga produktet, siç janë batanijet e rrezikshme elektrike, pasi njerëzit kërkojnë të mbajnë ulur kostot e ngrohjes.

“Pa ndryshime në ligj, njerëzit do të vazhdojnë të mbeten të ekspozuar dhe të pambrojtur”.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations