Franca ndalon shitjen e Iphone 12, arsyeja do ju frikësojë!
 
TE SUGJEROJME
     
Franca urdhëroi Apple-in të ndalojë shitjen e iPhone 12, lëvizje kjo të cilën e argumenton me një emetim të tepërt rrezatimi elektromagnetik. Mbikëqyrësi francez që kontrollon frekuencat radiofonike ia bëri të qartë po ashtu gjigantit të teknologjisë se duhet të ndreqë telefonët ekzistues.

Mbikëqyrësi francez i rrezatimit ka ndaluar shitjet e iPhone 12 të Apple (AAPL.O) pas testeve që tha se treguan se telefoni inteligjent i kishte shkelur kufijtë evropianë të ekspozimit ndaj rrezatimit.

Agjencia Kombëtare e Frekuencave (ANFR) tha të martën se shkalla e përthithjes specifike (SAR) e modelit - një masë e shkallës së energjisë së radiofrekuencës që absorbohet nga trupi nga një pjesë e pajisjes - ishte më e lartë se e lejuar me ligj.

Jean-Noel Barrot, ministri i ri i Francës për ekonominë dixhitale, i tha gazetës Le Parisien një përditësim i softuerit mund të zgjidhë problemin. Nëse Apple nuk e zgjidh problemin, ANFR tha se do të urdhëronte një tërheqje të pajisjes në të gjithë Francën.

Apple kundërshton konkluzionet e mbikëqyrësit, duke thënë se iPhone 12 ishte certifikuar nga shumë organe ndërkombëtare si në përputhje me standardet globale të rrezatimit.

ÇFARË ËSHTË SAR?

"Shkalla standarde e absorbimit" i referohet dozës së energjisë që trupi thith nga çdo burim rrezatimi. Shprehet në vat për kilogram të peshës trupore.

Rrezatimi nga telefonat celularë është rezultat i mënyrës së funksionimit të tyre, duke transmetuar valë radiofrekuencash, duke krijuar fusha elektromagnetike. Ndryshe nga rrezatimi nga rrezet X ose rrezet gama – të shkaktuara nga prishja radioaktive – telefonat nuk mund të thyejnë lidhjet kimike ose të shkaktojnë ndryshime në qelizat në trupin e njeriut, një proces që në fund mund të shkaktojë dëm si kanceri.

SA E RREZIKSHME ËSHTË?

Problemi kryesor i shkaktuar nga rrezatimi "jo-jonizues" i telefonit është ngrohja e indeve të trupit. Mbi kufijtë e përcaktuar dhe në varësi të kohëzgjatjes së ekspozimit, kjo mund të çojë në efekte shëndetësore si djegie ose goditje të nxehtësisë, sipas Komisionit Ndërkombëtar për Mbrojtjen nga Rrezatimi Jojonizues (ICNIRP), një organ që përcakton udhëzimet për kufijtë globalisht.

ANFR tha se laboratorët e akredituar kishin gjetur një SAR prej 5.74 watts për kilogram gjatë testeve të iPhone 12 duke u mbajtur në dorë ose në një xhep pantallonash. Standardi i BE-së është 4.0 vat për kilogram. Megjithatë, kjo nuk paraqet asnjë rrezik për shëndetin e njeriut, tha kryetari i ICNIRP, Profesor Rodney Croft.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe organet e tjera ndërkombëtare shëndetësore thonë se nuk ka asnjë provë përfundimtare që rrezatimi nga telefonat celularë shkakton efekte të tjera negative shëndetësore. Megjithatë, ajo ka kërkuar për më shumë kërkime.

Në vitin 2011, Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC) e klasifikoi rrezatimin nga telefonat celularë si "ndoshta kancerogjen", ose klasën 2B. Ky emërtim përdoret kur agjencia nuk mund të përjashtojë një lidhje të mundshme.

Agjencia tha se kishte prova "të kufizuara" të një rreziku në rritje të tumoreve të trurit në disa, por jo të gjitha, nga hulumtimet e disponueshme - dhe veçanërisht për "përdoruesit e rëndë" - por nuk mund të përjashtonte paragjykimet ose gabimet në të dhëna, që do të thotë nuk mund të nxirren përfundime përfundimtare.

SI KA REAGUAR APPLE?

ANFR ka thënë se një përditësim i softuerit duhet të jetë i mjaftueshëm për të zgjidhur problemin.

Me fjalë të thjeshta, kjo ndodh sepse softueri - aplikacionet, programet dhe informacione të tjera operative që ekzekutohen në një pajisje - ndikojnë në mënyrën se si funksionon hardueri (pajisja). Pra, një përditësim i softuerit duhet të jetë i mjaftueshëm për të reduktuar ekspozimin ndaj SAR të përdoruesve të iPhone 12.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations