Studimi:Emoji-t luajnë rol të rëndësishëm karshi lajmeve të këqia, ndihmojnë në zbutjen e situates!
Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një buzëqeshje miqësore ose një sy të pacipë, shumë prej nesh përfshijnë rregullisht emoji në emailet tona të punës. Dhe nëse doni t'i jepni një lajm të keq një kolegu, një studim i ri sugjeron që duhet të rritni emoji-t.

Studiuesit nga Universiteti Chatham thonë se përdorimi i emoji-ve ose GIF-ve në email mund të ndihmojë në zbutjen e situatës rreth mesazheve negative.

“Emoji-t mund të luajnë një rol të rëndësishëm në përcjelljen e emocioneve negative në mënyrat e duhura”, tha Dr Monica Riordan, një autore e studimit.

"Kjo shprehje e përshtatshme emocionesh ndihmon në bashkimin e ekipeve virtuale, duke kapur nuanca të bisedës që përndryshe janë të pamundura ose të papërshtatshme për t'u përcjellë me tekst."

Në 26 vitet që nga krijimi i emoji-t të parë, personazhet janë bërë gjithnjë e më të popullarizuar në mbarë botën. Në fakt, një studim i vitit 2018 nga studiues nga Universitat Pompeu Fabra, në Barcelonë, zbuloi se gjashtë miliardë emoji përdoren çdo ditë.

Megjithatë, aktgjykimi është nxjerrë nëse personazhet janë apo jo të përshtatshëm në vendin e punës. Për shembull, një studim i vitit 2018 pohoi se buzëqeshjet, gishtat e mëdhenj lart dhe zemra e dashurisë kudo mund të ndihmojnë komunikimin në vendin e punës, ndërsa një studim i vitit 2022 zbuloi se njerëzit që përfshijnë fotografi në emailet e tyre të punës shihen si më pak të fuqishëm.

Në studimin e tyre të ri, studiuesit vendosën të kuptojnë ndikimin e emoji-ve dhe GIF-ve në mesazhet negative në një mjedis pune në internet.

Ekipi kreu tre eksperimente.

Në të parën, 105 pjesëmarrësve iu shfaqën mesazhe të ndryshme ose pa emoji, me emoji negative ose me emoji pozitive. Për shembull, në një shkëmbim mesazhi shkruhej 'Numrat tanë të fundit sapo u publikuan', me përgjigjen 'I pashë mbrëmë'. Në gjendjen negative, në fund të përgjigjes ishte përfshirë një emoji me gishtin e madh, ndërsa në gjendjen pozitive, u shtua një emoji me duartrokitje.

Në eksperimentin e dytë, i cili përfshiu 178 pjesëmarrës, këto emoji u zëvendësuan me GIF - ose një GIF negative pa fytyrë, një GIF pozitive pa fytyrë, një GIF me fytyrë negative ose një GIF pozitive të fytyrës.

Së fundi, në eksperimentin e tretë, i cili përfshiu 195 pjesëmarrës, studiuesit vlerësuan ndikimin e emoji-ve të fytyrës, fjalëve emocionuese dhe shënuesve të pikësimit.

Në të tre eksperimentet, studiuesit zbuluan se pavarësisht nëse ishin negative apo pozitive, GIF-të dhe emoji-t rritën moralin e ekipit.

“Ne zbuluam se përdorimi i këtyre sinjaleve i bën vëzhguesit të perceptojnë intensitet më të madh emocional në bisedë, gjë që lidhej me afërsinë më të lartë të perceptuar midis anëtarëve të ekipit dhe kështu motivimin më të lartë të pjesëmarrësve për t'u bashkuar me ekipin, pavarësisht nga valenca e sinjalit,” shkruajnë studiuesit në studimin e tyre të botuar në Computers in Human Behavior.

Studiuesit thonë se emoji-t janë veçanërisht të dobishëm për të bashkuar kolegët që punojnë nga shtëpia.

"Në punën në distancë, si në punën ballë për ballë, aftësia për të shfaqur emocione negative në një mënyrë të përshtatshme është e rëndësishme për rezultate të dobishme në vendin e punës," shtoi ekipi.

"Në fakt, përdorimi i emoji-ve, GIF-ve dhe shenjave të pikësimit lejon anëtarët e ekipit në distancë të kalojnë pragun e shprehjes, por jo pragun e papërshtatshmërisë, kur shfaqin emocione negative në internet."

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations