Shitjet e smartphone-ve kanë rënë, as festat nuk ndihmuan
 
TE SUGJEROJME
Dërgesat e telefonave inteligjentë kanë rënë gati 20 për qind nga viti në vit gjatë periudhës së pushimeve të fundit, pasi kërkesa e konsumatorëve zbutet mes inflacionit dhe pasigurive ekonomike.

Është "rënia më e madhe ndonjëherë në një tremujor të vetëm", sipas IDC, dhe ka kontribuar që viti 2022 të ketë dërgesën më të ulët vjetore të telefonave inteligjentë që nga viti 2013.

Ndërsa kishte ende 1.21 miliardë telefona inteligjentë të dërguar në vitin 2022, dërgesat gjatë tremujorit shumë të rëndësishëm të festave në të vërtetë u ulën nga tremujori i mëparshëm për herë të parë ndonjëherë. “Nuk kemi parë kurrë që dërgesat në tremujorin e festave të jenë më të ulëta se tremujori i mëparshëm,” thotë Nabila Popal, drejtoreshë kërkimore në IDC. "Megjithatë, kërkesa e dobësuar dhe inventari i lartë i bënë shitësit të shkurtojnë në mënyrë drastike dërgesat."

Shitësit e telefonave inteligjentë po tregohen të kujdesshëm me dërgesat sipas IDC, me shitjet dhe promovimet gjatë festave të fundvitit që marrin inventarin ekzistues dhe jo dërgesat e reja. E gjithë kjo tregon për kërkesën më të dobët të konsumatorit dhe faktin që telefonat inteligjentë modernë kanë arritur një nivel të lartë për sa i përket aftësive, me modelet më të vjetra që e bëjnë punën në mënyrë perfekte.

IDC thotë se po i sheh njerëzit të presin deri në 40 muaj pas blerjes për të përditësuar celularët e tyre "në shumicën e tregjeve kryesore". Ne kemi qenë dëshmitarë të këtij trendi prej vitesh tani, me AT&T dhe Verizon që paralajmëruan në vitin 2019 se normat e azhurnimit kishin rënë në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave falë më pak klientëve që përmirësonin pajisjet e tyre. Tregu i telefonave inteligjentë është pjekur dhe ngopur në shumë vende dhe ka më pak arsye për t'u përmirësuar në smartfonët më të fundit çdo dy vjet.

Ndërsa të gjitha dërgesat e shitësve kryesorë të smartfonëve janë në rënie nga viti në vit, Apple ruan vendin e parë me Samsung në vendin e dytë. Të dyja panë që dërgesat ranë rreth 15 për qind sipas IDC, gjë që ka të ngjarë të shohim të reflektuar në rezultatet e fitimeve të Apple javën e ardhshme. Samsung kohët e fundit paralajmëroi për një rënie të fitimeve pasi kërkesa për pajisje elektronike u tha në tremujorin e fundit.

Një treg më i dobët i smartfonëve mund të mos jetë i mirë për gjigantët e industrisë si Samsung dhe Apple, por mund të jetë i mirë për konsumatorët që kërkojnë marrëveshje. “Konsumatorët mund të gjejnë oferta dhe promovime edhe më bujare tregtare që do të vazhdojnë edhe në vitin 2023, pasi tregu do të mendojë për metoda të reja për të nxitur përmirësimet dhe për të shitur më shumë pajisje, veçanërisht modele të nivelit të lartë”, thotë Anthony Scarsella, drejtor kërkimi në IDC.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations