Rregullat e BE-së e detyrojnë Apple të zbulojë numrat e përdoruesve të App Store në Evropë
Apple ka zbuluar numrin e përdoruesve aktivë mujorë për versione të ndryshme të App Store-it të saj në Evropë, në mënyrë që të jetë në përputhje me Aktin e Shërbimeve Dixhitale të BE-së (DSA).

Zbulimi i publikuar në faqen e burimeve ligjore të Apple zbulon se iOS App Store ka 101 milionë përdorues në Evropë, me iPadOS App Store pas me 23 milionë përdorues. MacOS App Store ka gjashtë milionë përdorues dhe tvOS App Store ka një milion.

Gjigandi i teknologjisë dha gjithashtu shifra të vlerësuara për abonimet me pagesë të WatchOS App Store, Apple Books dhe Podcasts, të cilat kanë më pak se një milion përdorues mujore në Evropë.

Legjislacioni i DSA i miratuar së fundmi i klasifikon platformat e teknologjisë me mbi 45 milionë përdorues si platforma shumë të mëdha në internet (VLOP), të cilave u kërkohet t'u dorëzojnë të dhënat kryesore studiuesve për të "siguruar më shumë njohuri se si evoluojnë rreziqet në internet". BE-ja konfirmoi së fundmi një listë me 19 platforma që do t'i nënshtroheshin rregulloreve më të rrepta sipas DSA, të cilat përfshinin Apple App Store, Facebook, Twitter, TikTok dhe Amazon. Kompanitë e përfshira në atë listë janë të detyruara të jenë proaktive në lidhje me analizimin dhe raportimin e rreziqeve në lidhje me inteligjencën artificiale dhe algoritmet.

Apple pretendoi përsëri në shkurt se iOS App Store ishte produkti i saj i vetëm që u kualifikua si VLOP, por nuk zbuloi numrin e përdoruesve aktivë mujorë për platformën në atë kohë. Kompania tha gjithashtu se ndërsa ishte vetëm ligjërisht e detyruar të jepte shifrat e saj të iOS App Store, ajo do të rregullonte vullnetarisht produktet e saj të tjera në përputhje me rregulloret e DSA.

“Apple synon, në baza tërësisht vullnetare, të përafojë secilin prej versioneve ekzistuese të App Store (duke përfshirë ato që aktualisht nuk plotësojnë pragun e përcaktimit të VLOP) me kërkesat ekzistuese të DSA për VLOP sepse qëllimet e DSA përputhen me Apple synon të mbrojë konsumatorët nga përmbajtja e paligjshme, "tha kompania në një deklaratë.

Një raport i vitit 2022 i bazuar në dokumentet lobuese të marra nga Observatori i Evropës Korporative dhe Global Witness zbuloi se gjigantët e teknologjisë si Apple, Meta, Google dhe Amazon kishin rritur ndjeshëm sa shpenzuan për lobim në BE pas propozimit të DSA dhe DMA (Akti i Tregjeve Dixhitale). në dhjetor 2020. Raporti vë në dukje se Apple ishte "veçanërisht aktive në kundërshtimin e masave që mund të hapnin kontrollin e saj në App Store ose sistemin operativ celular të Apple" dhe se kishte shpenzuar 3.5 milionë euro (rreth 3.8 milionë dollarë) për lobimi në BE në vitin 2020 dhe 6.5 milionë euro të tjera (rreth 7.1 milionë dollarë) në 2021 – më shumë se çdo firmë tjetër e teknologjisë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations