Google mohon se Gmail është mbyllur pas mashtrimit viral
Google deklaron publikisht se Gmail nuk është hakëruar, duke marrë parasysh se ky lajm u përhap gjerësisht në mediat sociale. Një postim në X, dikur Twitter i cili është parë më shumë se shtatë milionë herë, pretendonte se do të mbyllej në gusht. Google shkoi në të njëjtën platformë për të hedhur poshtë pretendimin e rremë.

Një ekspert komunikimi i tha BBC-së se ishte "një shembull klasik" i rreziqeve të keqinformimit.

"Shumica e njerëzve besojnë atë që shohin në internet dhe ka mungesë të mjeteve dhe proceseve për të verifikuar faktet," tha Richard Bagnall, shefi i firmës së vlerësimit të komunikimit, CARMA.

“Ndërsa rrjetet sociale mund të veprojnë pa përgjegjësi dhe të dërgojnë informacion të pafiltruar dhe të paverifikuar tek audienca e tyre, ky incident i Gmail nuk do të jetë rasti i fundit që do të shohim”.

Të gjitha platformat e mediave sociale luftojnë për të ndaluar dezinformimin, por X është veçuar për kritika të veçanta mbi këtë çështje, me BE-në që pretendoi në 2023 se ishte më keq se kolegët e saj për sa i përket përhapjes së gënjeshtrave.

Kompania ka thënë më parë se është e përkushtuar për "të trajtojë gjuhën e urrejtjes", por gjithashtu dëshiron "të mbrojë fjalën e lirë".

BBC i është drejtuar X për koment në lidhje me këtë mashtrim, i cili duket se bazohet në një email të vërtetë të dërguar nga Google në vitin 2023. Ai njoftoi njerëzit se Gmail do të ndalonte aksesin në pamjen e tij më themelore të HTML.

Pamja origjinale HTML u përdor kur Gmail u lançua në 2004 dhe do të ishte e panjohur për shumicën e njerëzve që përdorin shërbimin në ditët e sotme.

“Ne po përpiqemi të ndajmë një përditësim të rëndësishëm në lidhje me Gmail”, thuhet në postimin viral.

"Pas vitesh të lidhjes së miliona njerëzve në mbarë botën, duke mundësuar komunikim të qetë dhe duke nxitur lidhje të panumërta, udhëtimi i Gmail po i afrohet fundit."

Gmail është shërbimi më i popullarizuar i postës elektronike në botë, me më shumë se 1.5 miliardë përdorues aktivë në mbarë botën, sipas Statista.

Dhe pavarësisht se ka refuzuar prerazi pretendimet e rreme në mesazhin e mashtrimit, është e vërtetë që Google ka mbyllur disa shërbime vitet e fundit.

Vetëm në vitin 2023, Google vrau shërbimin e tij të lojrave Stadia, funksionin e tij të YouTube Stories si Snapchat dhe filloi të mbyllte llogaritë e vjetra dhe joaktive të Gmail.

Ajo ka njoftuar planet për të mbyllur Google Podcasts, megjithëse ky funksion është zëvendësuar në mënyrë efektive nga YouTube Music, të cilin e zotëron gjithashtu.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations