BE heton Metën për frikën e ndërhyrjes në zgjedhje dhe dezinformimit të huaj!
Zyrtarët e Bashkimit Evropian po hetojnë Metën lidhur me shqetësimet se kompania nuk ka bërë mjaftueshëm për të mbrojtur zgjedhjet e ardhshme të BE-së ose për të luftuar dezinformimin e huaj në platformat e saj, duke krijuar mundësinë e gjobave të larta ose ndëshkimeve të tjera.

Hetimi i ri përqendrohet në trajtimin e Metës të reklamave nga mashtruesit dhe ndërmjetësuesit e huaj në zgjedhje, tha të hënën Komisioni Evropian, si dhe një vendim për mbylljen e një mjeti analize të përdorur gjerësisht nga studiuesit dhe gazetarët për të monitoruar platformat e Metës.

Hetimi është shembulli më i fundit i rregullatorëve evropianë që përkulin forcën e tyre kundër gjigantëve të teknologjisë amerikane pas miratimit të një sërë ligjesh të reja të krijuara për t'i frenuar ata.

Zyrtarët thanë se hetimi nxjerr në pah shkelje të dukshme të ligjit të nënshkrimit të Evropës që rregullon platformat online, Aktit të Shërbimeve Dixhitale. Nëse konfirmohen, shkeljet mund të çojnë në gjoba të konsiderueshme deri në 6% të të ardhurave globale të Metës.

Si pjesë e hetimit, rregullatorët thanë se po shqyrtojnë gjithashtu nëse vendimet e Meta për të renditur përmbajtjen politike më poshtë në burimet e përdoruesve mund të shkelin rregullat e transparencës së DSA. Ata shtuan se mjetet e Meta për përdoruesit për të raportuar përmbajtje të paligjshme nuk duket se përputhen me kërkesat e DSA.

Hetimi vjen pasi Meta dorëzoi materialet e kërkuara në Komisionin Evropian vjeshtën e kaluar, duke përshkruar se si menaxhon rreziqet e perceptuara që lidhen me produktet e saj. Megjithatë, hetimi i së hënës pasqyron skepticizmin e BE-së se Meta i ka menaxhuar me sukses këto rreziqe.

Një aspekt kyç i hetimit synon vendimin e Metës për të perëndimit të diellit CrowdTangle, një mjet dikur i popullarizuar i përdorur nga grupet e shoqërisë civile për të gjurmuar bisedat në trend në Facebook dhe Instagram.

Pa të, tha Komisioni Evropian, përdoruesit dhe studiuesit do të kenë më pak shikueshmëri në atë që po ndodh në shërbimet Meta dhe mund ta kenë më të vështirë zbulimin e ndërhyrjeve të huaja në zgjedhje.

Meta tha në fillim të këtij viti se CrowdTangle nuk do të jetë më i disponueshëm pas 14 gushtit.

Përfundimi i mbështetjes për CrowdTangle pa një "zëvendësim adekuat", tha Komisioni Evropian në një njoftim, "mund të rezultojë në dëmtim të diskursit qytetar dhe proceseve zgjedhore në lidhje me aftësitë e ndjekjes së keqinformimit dhe dezinformimit, identifikimin e ndërhyrjes dhe shtypjes së votuesve, dhe transparencë e përgjithshme në kohë reale e ofruar për verifikuesit e fakteve, gazetarët dhe palët e tjera të interesuara zgjedhore.”

Në një deklaratë, një zëdhënës i Meta tha se kompania do të bashkëpunojë me hetimin.

"Ne kemi një proces të mirë-krijuar për identifikimin dhe zbutjen e rreziqeve në platformat tona," tha zëdhënësi. “Ne mezi presim të vazhdojmë bashkëpunimin tonë me Komisionin Evropian dhe t'i ofrojmë atyre detaje të mëtejshme të kësaj pune.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations