Apple prezanton modele të AI që mund të tregojnë të ardhmen e inteligjencës artificiale në iPhone
Studiuesit e Apple kanë lëshuar një mori modelesh të reja të AI që ofrojnë një sugjerim se si mund të funksionojë inteligjenca artificiale në iPhone të së ardhmes.

Kompania ka qenë kryesisht e qetë në planet e saj për AI, pasi pjesa tjetër e industrisë së teknologjisë është fokusuar drejt ofrimit të veçorive dhe produkteve të reja të inteligjencës artificiale. Fillimisht, ajo u shfaq fare rezistente ndaj përdorimit të frazës.

Megjithatë me kalimin e kohës, shefi ekzekutiv Tim Cook ka ngacmuar se Apple po punon për veçori të reja gjeneruese të AI. Ai tha në fillim të këtij viti se Apple po investonte "një sasi të madhe kohe dhe përpjekjeje", megjithëse pa thënë se cilat janë ato.

Disa nga këto përditësime mund të zbulohen në Konferencën e ardhshme Botërore të Zhvilluesve të Apple, në qershor. Shefi i marketingut i Apple, Greg Joswiak, njoftoi atë ngjarje duke thënë se do të ishte "Absolutisht e pabesueshme", duke përdorur shkronja të mëdha në një aluzion të dukshëm se veçoritë e AI po vijnë.

Tani, megjithatë, lëshimi i Apple i asaj që e quajti "OpenELM" mund të ofrojë një sugjerim se si mund të funksionojnë ato veçori. Apple thotë se emri qëndron për "Open-source Efficient Language Models" dhe se ato janë modele relativisht të vogla të kalibruar posaçërisht për detyra të caktuara.

Zhvilluesit e Apple thanë se publikimi u bë publik në emër të "riprodhueshmërisë dhe transparencës", gjë që është "vendimtare për avancimin e kërkimit të hapur, sigurimin e besueshmërisë së rezultateve dhe mundësimin e hetimeve për paragjykimet e të dhënave dhe modeleve, si dhe rreziqet e mundshme". Ai nuk dha asnjë tregues se ato do të përdoren në produktet e ardhshme.

Fakti që Apple po fokusohet në modele të vogla dhe efikase mund të jetë një aluzion për mënyrën se si ato do të shfaqen në iPhone. Modele të tilla të vogla janë ndërtuar posaçërisht për të ekzekutuar në pajisjet e konsumatorit, në vend të shërbimeve të mëdha cloud që kërkohen për të fuqizuar disa mjete të tjera, më pak efikase të AI.

Apple duket se po kërkon të ndërtojë modele të AI që mund të funksionojnë në vetë iPhone, pa dërguar të dhëna në serverët e saj. Kjo do të ishte në përputhje me angazhimin e Apple për privatësinë, si dhe do të ndihmonte për të siguruar që çdo veçori e fuqizuar nga AI të funksionojë më shpejt dhe të mos mbështetet në të paturit e një lidhje të shpejtë interneti.

Kompania tashmë kërkon të sigurojë që sa më shumë përpunim të ndodhë në pajisjet e saj. Apple Watch i ri, për shembull, përfshin përditësime të procesorit që lejojnë më shumë transkriptimin dhe kuptimin e AI për Siri të ndodhë në vetë pajisjen.

Publikimet e reja të Apple janë modele gjuhësore, të llojit që fuqizojnë ChatGPT. Ai tashmë përdor një teknologji të tillë në iPhone-ët e tij për të përmirësuar sugjerimet automatike në tastierë, por mund të përdorë teknologji të ngjashme për të ndihmuar në shkrimin e emaileve ose për të përmirësuar Siri, për shembull.

Në fillim të këtij viti, studiuesit e Apple publikuan gjithashtu një model të ri që lejon përdoruesit të modifikojnë fotot duke shkruar mesazhe dhe një tjetër që mund të kuptojë se çfarë po ndodh në një smartphone dhe të ndihmojë njerëzit t'i lundrojnë ato.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations