Gjigandi kinez i kërkimit Baidu do të prezantojë robotin e stilit ChatGPT në mars
Baidu ka shpenzuar miliarda dollarë duke hulumtuar AI (Inteligjencës Artificiale) në një përpjekje shumëvjeçare për të kaluar nga marketingu online në teknologji më të thellë. Sistemi i tij Ernie, një model në shkallë të gjerë të mësimit të makinerive që është trajnuar mbi të dhënat gjatë disa viteve.

Baidu po planifikon të hapë një shërbim chatbot të inteligjencës artificiale të ngjashme me ChatGPT të OpenAI, sipas një personi të njohur me këtë çështje, potencialisht hyrja më e spikatur e Kinës në një garë të prekur nga fenomeni teknologjik.

Kompania më e madhe kineze e motorrëve të kërkimit planifikon të debutojë një aplikacion të stilit ChatGPT në mars, duke e futur fillimisht në shërbimet e saj kryesore të kërkimit, tha personi, duke kërkuar që të mbetet i paidentifikuar duke diskutuar informacione private. Mjeti, emri i të cilit nuk është vendosur, do t'i lejojë përdoruesit të marrin rezultate kërkimi të stilit të bisedës, njësoj si platforma popullore e OpenAI.

Baidu ka shpenzuar miliarda dollarë duke hulumtuar AI në një përpjekje shumëvjeçare për të kaluar nga marketingu online në teknologji më të thellë. Sistemi i tij Ernie, një model në shkallë të gjerë të mësimit të makinerive që është trajnuar për të dhëna gjatë disa viteve do të jetë themeli i mjetit të tij të ardhshëm të ngjashëm me ChatGPT.

ChatGPT, mjeti i inteligjencës artificiale të OpenAI ka ndezur internetin që nga debutimi i tij publik në nëntor, duke grumbulluar më shumë se një milion përdorues brenda ditëve dhe duke prekur një debat rreth rolit të AI në shkolla, zyra dhe shtëpi. Kompanitë duke përfshirë Microsoft Corp po investojnë miliarda për të provuar dhe zhvilluar aplikacione të botës reale, ndërsa të tjerat po përfitojnë nga zhurma për të mbledhur fonde. Aksionet e Buzzfeed Inc. u dyfishuan këtë muaj pasi njoftoi planet për të inkorporuar ChatGPT në përmbajtjen e tij.

Baidu, Alibaba Group Holding Ltd., Tencent Holdings Ltd. dhe ByteDance Ltd. kontrollojnë pjesën më të madhe të internetit të Kinës. Kompania e kërkimit është përpjekur të ringjallë rritjen në epokën e celularëve, pasi gjithnjë e më shumë ka mbetur prapa rivalëve të saj më të mëdhenj në arena të tilla; si reklamat në celular, video dhe media sociale. Përveç kërkimeve në AI, gjigandi i kërkimit tani po zhvillon gjithashtu teknologjinë e drejtimit autonom.

ChatGPT zgjoi gjithashtu interesin e përdoruesve kinezë të internetit, të cilët si njerëzit gjetkë ndanë pamjet e bisedave të habitshme me robotin e AI në mediat sociale lokale. Kjo përkundër një interneti vendas shumë të censuruar, kryesisht të ndarë nga pjesa tjetër e botës, një model që ka ndihmuar kompanitë si Baidu të lulëzojnë si ekuivalente lokale me Google, Amazon dhe Facebook.

Përveç Baidu, disa startup kinezë po eksplorojnë gjithashtu AI gjeneruese dhe kanë tërhequr investiture; si Sequoia dhe Sinovation Ventures.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations