Stafi i OpenAI kërkon dorëheqjen e bordit për shkarkimin e Sam Altman!
Stafi i OpenAI i ka bërë thirrje bordit të kompanisë që të japë dorëheqjen pas shkarkimit tronditës të ish-shefit Sam Altman. Në një letër ata vënë në dyshim kompetencën e bordit dhe e akuzojnë atë për minimin e punës së firmës. Ata gjithashtu kërkojnë rivendosjen e zotit Altman.

Shkarkimi të premten e një njeriu që është një nga figurat kryesore në inteligjencën artificiale (AI), tronditi botën e teknologjisë.

Nënshkruesit e shumtë të letrës, të cilët përfshijnë staf të lartë, thonë se ata vetë mund të japin dorëheqjen nëse kërkesat e tyre nuk plotësohen. Ata gjithashtu deklarojnë se Microsoft i ka siguruar se ka vende pune për të gjithë stafin e OpenAI nëse duan të bashkohen me kompaninë.

Shkencëtari kryesor i OpenAI, Ilya Sutskever, e ka vënë emrin e tij në letër, pavarësisht se është anëtar i bordit i cili tani e gjen veten nën kritika.

Duke shkruar në X, dikur Twitter ai tha se kishte bërë një gabim.

"Tani më vjen thellësisht keq për pjesëmarrjen time në veprimet e bordit. Nuk kam menduar kurrë të dëmtoj OpenAI. Më pëlqen gjithçka që kemi ndërtuar së bashku dhe do të bëj gjithçka që mundem për të ribashkuar kompaninë", postoi ai.

Në një seri ngjarjesh me lëvizje të shpejtë dhe kaotike gjatë fundjavës, u duk shkurtimisht se zotit Altman mund ta kthente punën e tij, vetëm që të njoftohej se ai po i bashkohej Microsoft-it, një financues kryesor i OpenAI.

Shefi ekzekutiv i Microsoft, Satya Nadella shkroi në X, se zoti Altman do të drejtonte "një ekip të ri të avancuar të kërkimit të AI".

Duke iu përgjigjur postimit që konfirmonte punën e tij të re, por përpara se letra të publikohej, zoti Altman shkroi "misioni vazhdon".

Ndërkohë, ish-CEO i Twitch Emmett Shear do të bëhet shefi i ri i përkohshëm i OpenAI.

Duke shkruar në X, ai e quajti punën një "mundësi një herë në jetë".

Por ai shtoi se mënyra sesi Altman ishte shkarkuar ishte "trajtuar shumë keq" dhe "dëmtoi seriozisht besimin tonë".

Z. Altman, 38 vjeç, ndihmoi në nisjen e firmës - më i njohur për krijimin e botit popullor ChatGPT - dhe është bërë një nga figurat më me ndikim në hapësirën e inteligjencës artificiale gjeneruese (AI) me rritje të shpejtë.

Shkarkimi i një figure kaq të profilit të lartë i befasoi vëzhguesit e industrisë dhe zemëroi shumë në kompaninë që ai drejtonte - duke kulmuar me kërkesën e tyre nga anëtarët e bordit të dorëheqjes.

'Cirk i turpshëm'

Dan Ives i firmës së investimeve Wedbush Securities thotë se Microsoft ka përfunduar duke u forcuar, por episodi u reflektua keq në OpenAI.

Ata ishin "në tavolinën e pokerit të fëmijëve dhe menduan se fituan derisa Nadella dhe Microsoft e morën gjithë këtë në një lëvizje të Serisë Botërore të Pokerit për moshat", shkroi ai.

Shefi i ri i OpenAI Emmett Shear është ish-kreu dhe bashkëthemeluesi i shërbimit të transmetimit të videove Twitch. Një memo për stafin e OpenAI tha se ai kishte një "përzierje unike të aftësive, ekspertizës dhe marrëdhënieve që do ta çojnë OpenAI përpara".

Pavarësisht se tani është në krye të një prej kompanive më të fuqishme të inteligjencës artificiale në botë - dhe duke qenë një "tekno-optimist" i vetë-përshkruar  Z. Shear ka shprehur shqetësime për atë që ai e sheh si kërcënim potencial ekzistencial të paraqitur nga teknologjia.

“Është sikur dikush shpiku një mënyrë për të bërë 10 herë [dhjetë herë] bomba me shkrirje më të fuqishme nga rëra dhe zbardhuesi, që çdokush mund ta bënte në shtëpi”, tha ai për podkastin e Logan Bartlett Show në qershor.

Arsyet e sakta për shkarkimin e zotit Altman nga bordi mbeten të paqarta.

Z. Shear ka adresuar disa nga spekulimet mbi këtë temë.

"Bordi nuk * e hoqi Samun për ndonjë mosmarrëveshje specifike për sigurinë, arsyetimi i tyre ishte krejtësisht i ndryshëm nga ai. Unë nuk jam aq i çmendur sa ta marr këtë punë pa mbështetjen e bordit për komercializimin e modeleve tona të mrekullueshme", shkroi ai në X.

Përmendja e sigurisë mund të sugjerojë se kjo nuk ishte një mosmarrëveshje në lidhje me menaxhimin e rreziqeve që mund të paraqesë AI, megjithëse fjalët janë të hapura për interpretim. Por zoti Shear u angazhua për të punësuar një hetues të pavarur "për të gërmuar në të gjithë procesin".

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations