Njihuni me Emo, roboti që imiton shprehjet e fytyrës tonë!
Emo është roboti që është projektuar për të imituar shprehjet e fytyrës dhe mund të marrë të dhëna delikate në shprehjet e fytyrës njerëzore dhe përdor këtë informacion për të parashikuar se çfarë do të bëjë fytyra juaj.

Inteligjenca artificiale është bërë jashtëzakonisht e mirë në imitimin e bisedave njerëzore, por homologët e tyre robotë kanë mbetur prapa në shfaqjen vizuale të emocioneve njerëzore.

Kështu, studiuesit në Universitetin e Kolumbias kanë punuar për të përmirësuar reflekset e tyre të robotëve deri në milisekonda, dhe tani Emo mund të buzëqeshë, si dhe të parashikojë dhe pasqyrojë shprehjet e fytyrës njerëzore brenda 840 milisekondave.

Studiuesit, të cilët udhëhiqeshin nga AI dhe eksperti i robotikës, Dr Hod Lipson, krijuan një kokë roboti realiste që kishte 26 aktivizues të veçantë, një komponent që mund të shkaktojë lëvizje për të krijuar shprehje të vogla të fytyrës.

Nxënësit e Emo-s përmbajnë gjithashtu kamera me rezolucion të lartë që ndjekin sytë e partnerit të bisedës. Studiuesit madje ndërtuan një lëkurë silikoni, për ta bërë Emo të dukej më shumë njerëzore.

Ekipi zhvilloi gjithashtu dy modele të AI, me njërin që parashikonte shprehjet e fytyrës njerëzore dhe tjetri gjeneronte komanda për të përdorur shprehjet e fytyrës që përputhen.

Më pas, ekipi stërviti Emo.

Emo u vendos para një kamere dhe bëri një sërë lëvizjesh të rastësishme. Pas disa orësh, roboti mësoi lidhjen midis shprehjeve të fytyrës dhe komandave motorike.

Yuhang Hu, student i doktoraturës në Inxhinieri në Columbia dhe autori kryesor i studimit, tha: "Unë mendoj se parashikimi i saktë i shprehjeve të fytyrës njerëzore është një revolucion në [ndërveprimet njeri-robot].

“Tani, roboti mund të integrojë shprehjet e fytyrës njerëzore si reagim. Kur një robot bën bashkë-shprehje me njerëzit në kohë reale, ai jo vetëm që përmirëson cilësinë e ndërveprimit, por gjithashtu ndihmon në ndërtimin e besimit midis njerëzve dhe robotëve.

“Në të ardhmen, kur ndërveproni me një robot, ai do të vëzhgojë dhe interpretojë shprehjet tuaja të fytyrës, ashtu si një person real.

Për momentin, Emo mund të ndërveprojë me njerëzit vetëm duke analizuar shprehjet e tyre të fytyrës njerëzore, megjithatë, ekipi shpreson të kombinojë aftësitë fizike me një sistem të madh modeli gjuhësor siç është ChatGPT.

Atëherë ndoshta, Emo do të jetë në gjendje të ketë më shumë ndërveprime njerëzore sesa presim nga një robot.

Studimi është publikuar në revistën Science Robotics.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations