Microsoft dhe OpenAI bashkohen për të ndërtuar një superkompjuter AI me vlerë 100 miliardë $
Microsoft dhe OpenAI po bëjnë një hap të rëndësishëm në fushën e inteligjencës artificiale duke njoftuar planet për të ndërtuar një superkompjuter të quajtur 'Stargate', që vlerësohet të kushtojë 100 miliardë dollarë.

Gjigantët e teknologjisë Microsoft dhe OpenAI, të cilët kanë bashkëpunuar ngushtë në projektet e AI për mjaft kohë, tani kanë vendosur të bëjnë një hap të rëndësishëm përpara në fushën e inteligjencës artificiale. 

Ata kanë njoftuar një plan ambicioz për të ndërtuar një superkompjuter të quajtur "Stargate", një projekt i madh që vlerësohet të kushtojë 100 miliardë dollarë. Ai do të nënvizojë rëndësinë në rritje të qendrave të avancuara të të dhënave që janë të afta të përmbushin kërkesat e aplikacioneve më të fundit të AI - një hap i rëndësishëm drejt zhbllokimit të potencialit të vërtetë të AI.

Projekti, siç raportohet nga The Information, pritet të financohet nga Microsoft dhe potencialisht mund të jetë mbi 100 herë më i kushtueshëm se qendrat ekzistuese të të dhënave. Stargate, i planifikuar për lançimin në vitin 2028, është vendosur të jetë flamuri në një seri superkompjuterësh të planifikuar nga Microsoft dhe OpenAI gjatë gjashtë viteve të ardhshme.

Sipas burimeve të cituara në raportin e The Information, Microsoft dhe OpenAI po përparojnë në fazën e tretë të planit të tyre gjithëpërfshirës, ​​siç raportohet nga The Information. Projekti Stargate është kulmi i kësaj strategjie me shumë faza, duke shënuar fazën e pestë dhe të fundit. Nuk ka të bëjë vetëm me ndërtimin e harduerit; kompania po i kushton gjithashtu një pjesë të konsiderueshme të investimit në sigurimin e çipave AI thelbësore për funksionalitetin e superkompjuterit. Njëkohësisht, Microsoft po zhvillon një superkompjuter më të vogël për fazën e katërt, që parashikohet të jetë funksional deri në vitin 2026, me një buxhet të konsiderueshëm të caktuar për çipat e specializuar të AI të nevojshme për këto faza të ardhshme. Stargate është gati të jetë një hap transformues në infrastrukturën e inteligjencës artificiale.

Veçanërisht, kërkesa në rritje e AI gjeneruese po nxit një rritje të kërkesës për qendra të specializuara të të dhënave. Kjo ka penguar zhvillimin e AI, veçanërisht për shkak të mungesës së njësive të përpunimit grafik (GPU) thelbësore për trajnimin e modelit të AI. Mungesa dhe kostoja e lartë e këtyre çipave po i detyrojnë kompanitë të bëhen kreative.

Nvidia, një prodhues kryesor i çipave të AI, po përpiqet gjithashtu të vazhdojë me kërkesën. Çipi i tyre i fundit, Blackwell B200, ka një çmim të lartë prej 30,000 deri në 40,000 dollarë, siç i tha CEO Jensen Huang për CNBC në fillim të marsit. Megjithë investimet e mëdha të kërkimit dhe zhvillimit, dominimi i tregut të Nvidia çoi në shqetësime rreth praktikave monopoliste dhe çështjeve të përballueshmërisë.

Për ta kundërshtuar këtë, gjigantët e teknologjisë si Intel, Qualcomm, Google Cloud, Arm dhe Samsung formuan "United Acceleration Foundation". Kjo nismë synon të krijojë një model të hapur programimi përshpejtues standard për të rivalizuar dominimin e softuerit dhe harduerit të Nvidia në hapësirën e AI. Duke nxitur bashkëpunimin dhe inovacionin, fondacioni kërkon të demokratizojë aksesin në teknologjinë e AI dhe të promovojë konkurrencën në treg.

Tani partneriteti i Microsoft me OpenAI përfaqëson një lëvizje strategjike për të qëndruar në krye të inovacionit të AI. Duke investuar në zhvillimin e Stargate dhe duke bashkëpunuar me palët e interesuara të industrisë, Microsoft po synon të shtyjë kufijtë e aftësisë së AI dhe të hapë rrugën për përparime transformuese në fusha të ndryshme.

Ndërsa gara për supremacinë e AI intensifikohet, iniciativat si Stargate dhe Fondacioni i Përshpejtimit të Bashkuar sinjalizojnë një ndryshim paradigme në peizazhin e AI. Me përpjekje të përbashkëta drejt bashkëpunimit, inovacionit dhe aksesit, e ardhmja e AI premton të jetë më gjithëpërfshirëse dhe transformuese se kurrë më parë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations