Makinat e vërteta pa shofer tani janë të ligjshme në Shenzhen, qendra teknologjike e Kinës
Makinat e vërteta pa shofer tani janë të ligjshme në Shenzhen, qendra teknologjike e Kinës

Ka shumë automjete autonome të drejtimit që testohen sot në rrugët e Shenzhenit: Pony.ai, Baidu, DeepRoute, AutoX. Por këto automjete nuk janë në të vërtetë ato automjete pa pilot që parashikojnë fillimet e teknologjisë për të ardhmen, pasi atyre u është kërkuar të operojnë me një shofer sigurie pas timonit.

 

Një grup dispozitash të prezantuara nga qeveria Shenzhen po e sjell industrinë një hap më afër një të ardhmeje pa shofer. "Silicon Valley of China" që është shtëpia e kompanive si Huawei, Tencent dhe DJI është e njohur historikisht për politikat e saj progresive ekonomike, kështu që nuk është për t'u habitur që qyteti sapo u bë i pari në Kinë që ka përcaktuar rregulla gjithëpërfshirëse që rregullojnë zgjuarsinë dhe lidhjen. automjeteve.

Rregullorja, e cila është vendosur të hyjë në fuqi më 1 gusht, jep leje për automjetet autonome të drejtimit të operojnë pa një njeri në sediljen e shoferit – edhe pse vetëm brenda zonave të përcaktuara nga autoritetet e qytetit.

 

 

Rregullat gjithashtu përcaktojnë çështjen e mprehtë të përgjegjësisë. Kur mjeti është i pajisur me një shofer, shoferi do të "trajtohet" nga autoritetet e transportit në rast të shkeljeve të rregullave të trafikut dhe incidenteve. Por nëse makina është plotësisht pa shofer, pronari ose menaxheri i mjetit vetëdrejtues i nënshtrohet trajtimit nga autoritetet. Nëse aksidenti është rezultat i një defekti në makinën e lidhur, pronari ose menaxheri i makinës mund të kërkojë kompensim nga prodhuesi ose shitësi.

 

Robotaksi pa shofer është lejuar të operojë në Pekin, kryeqytetin ku ngjarjet shpesh shërbejnë si kamban për pjesën tjetër të vendit, por leja vjen në formën e "lejeve" rast pas rasti në vend që të zyrtarizohet në rregullore si është rasti me Shenzhen.

Lojtarët kryesorë të vozitjes autonome në Kinë kanë zgjedhur të gjithë një rrugë të bazuar në lidar në vend të asaj që mbështetet thjesht në teknologjinë e vizionit si Tesla. Ndërkohë, prodhuesit e makinave të pasagjerëve janë në një garë për të pajisur modelet e tyre më të fundit me teknologji të avancuar të asistencës së drejtimit, e cila mundësohet gjithashtu nga lidar. Furgonë Robo të krijuar për të transportuar gjërat brenda objekteve industriale janë të pajisur në mënyrë të ngjashme me lidar.

 

Kërkesa nga këto fusha të ndryshme ka qenë një ndihmë për prodhuesit vendas të lidarëve si Hesai, Robosense, Livox, Innovusion si dhe për ata të huaj si Ouster. Luminar, kompania lidar me bazë në Florida, së fundmi rrëmbeu një investim strategjik nga Ecarx, një platformë inteligjente e makinave e nisur nga manjati kinez i automobilave Li Shufu, themeluesi i Geely, i cili pritet ta ndihmojë atë të sigurojë më shumë biznes në Kinë dhe më gjerë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations