Ky është aplikacioni që mund t’ju ndihmojë në zbulimin e shkakut të demencës
Një aplikacion smartphone mund të ndihmojë në zbulimin e një shkaku kryesor të demencës së hershme tek njerëzit që janë në rrezik të lartë për ta zhvilluar atë, sugjerojnë të dhënat.

Shkencëtarët kanë demonstruar se testet njohëse të bëra përmes një aplikacioni smartphone janë të paktën po aq të ndjeshëm në zbulimin e shenjave të hershme të demencës frontotemporale te njerëzit me një predispozicion gjenetik ndaj gjendjes, sa vlerësimet mjekësore të kryera në klinika.

Demenca frontotemporale është një çrregullim neurologjik që manifestohet shpesh në moshën e mesme, ku pjesa e trurit përgjegjëse për aftësi të tilla si aftësia për të planifikuar përpara dhe për t'i dhënë përparësi detyrave, për të filtruar shpërqendrimet dhe për të kontrolluar impulset, tkurret ndërsa sëmundja përparon.

Të ngjashme: Keqpërdorimi i alkoolit dhe vetmia 'rrisin rrezikun e çmendurisë së hershme'

Rreth një e treta e rasteve të tilla kanë një shkak gjenetik, por hulumtimi i gjendjes është penguar nga problemet me diagnozën e hershme dhe vështirësitë në gjurmimin se si njerëzit po reagojnë ndaj trajtimeve që mund të jenë efektive vetëm gjatë fazave të hershme të sëmundjes.

"Shumica e pacientëve me demencë frontotemporale diagnostikohen relativisht vonë në sëmundje, sepse janë të rinj dhe simptomat e tyre ngatërrohen me çrregullime psikiatrike," tha autori i vjetër i studimit, Prof Adam Boxer, në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

Telefonat inteligjentë tashmë po tërheqin interes si një mjet për diagnostikimin dhe vlerësimin e sëmundjeve të Alzheimerit, Parkinsonit dhe Huntingtonit. Për të hetuar dobinë e tyre në demencën frontotemporale, Boxer dhe kolegët e tij bashkëpunuan me kompaninë e softuerit me bazë në SHBA Datacubed Health për të zhvilluar një aplikacion që mund të regjistronte fjalimin e njerëzve ndërsa ata angazhoheshin me disa teste njohëse, duke përfshirë vlerësimet e funksionit ekzekutiv.

Ne krijuam gjithashtu teste të ecjes, ekuilibrit dhe lëvizjeve të ngadalësuara, si dhe aspekte të ndryshme të gjuhës”, tha Dr Adam Staffaroni, një neuropsikolog klinik në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, dhe autori i parë i studimit.

Ata testuan aplikacionin në 360 të rritur me rrezik të lartë gjenetik të zhvillimit të demencës frontotemporale, duke përfshirë disa që nuk kishin zhvilluar ende ndonjë simptomë të dukshme.

Hulumtimi, i publikuar në JAMA Network Open, zbuloi se aplikacioni mund të zbulojë me saktësi demencën në individë të tillë dhe madje mund të jetë më i ndjeshëm ndaj fazave më të hershme të gjendjes sesa vlerësimet neuropsikologjike të standardit të artë që zakonisht kryhen në klinika.

Të ngjashme: Demenca frontotemporale: çfarë është dhe çfarë dihet për shkaqet e saj?

Megjithëse nuk ka plane të menjëhershme për ta bërë aplikacionin të disponueshëm për publikun, Staffaroni tha se mund të ndihmojë në forcimin e kërkimit mbi gjendjen.

Më shumë se 30 prova të tilla klinike janë duke u zhvilluar ose në fazat e planifikimit, duke përfshirë provat e terapive që mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes në disa bartës të gjeneve. "Një pengesë kryesore ka qenë mungesa e masave të rezultatit që mund të mblidhen lehtësisht dhe janë të ndjeshme ndaj efekteve të trajtimit në fazat e hershme të sëmundjes."

Vlerësimet e shpeshta personalisht janë gjithashtu të rënda për pacientët, kujdestarët dhe mjekët. “Shpresojmë që vlerësimet e smartfonëve do të lehtësojnë provat e reja të terapive premtuese,” tha Staffaroni.

"Përfundimisht, aplikacioni mund të përdoret për të monitoruar efektet e trajtimit, duke zëvendësuar shumë ose shumicën e vizitave personale në vendet e provave klinike."

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations