iPad i Apple do t'i nënshtrohet rregullave të ashpra të konkurrencës së BE-së
iPad i Apple do të përballet me rregullim të shtuar në Bashkimin Evropian pasi zyrtarët e etiketuan sistemin e tij operativ të hënën si një teknologji kyçe e portierit sipas ligjit të BE-së për konkurrencën.

Përcaktimi zyrtar i iPadOS nga Komisioni Evropian e nënshtron atë ndaj rregullave të ashpra të zbatuara vetëm për një pjesë të vogël të platformave të tjera dixhitale të kontrolluara nga Amazon, Google dhe Microsoft.

Rregulloret më të rrepta kërkojnë, për shembull, që iPad të mos kufizojë kompanitë e palëve të treta nga aksesi në shërbimet e Apple. Dhe ata e ndalojnë Apple që të japë shërbime të veta trajtim preferencial në iPad në krahasim me ato të ofruara nga konkurrentët. Shkeljet mund të çojnë në gjoba të rënda deri në 10% të të ardhurave vjetore globale të një kompanie. Kjo mund të nënkuptojë dhjetëra miliarda dollarë gjoba të mundshme për Apple, e cila raportoi 383.3 miliardë dollarë të ardhura vitin e kaluar.

Apple tashmë i nënshtrohet detyrimeve evropiane të portierëve në iOS dhe në dyqanin e aplikacioneve dhe shfletuesin e saj. Por kjo lëvizje, e telegrafuar vjeshtën e kaluar kur Komisioni Evropian nisi një studim për iPadOS, e vendos edhe më shumë biznesin e gjigantit të teknologjisë nën mikroskopin e BE-së.

Apple do të ketë gjashtë muaj kohë për të përmbushur detyrimet e reja të lidhura me iPad.

Në një deklaratë, Margrethe Vestager, zyrtarja më e lartë e konkurrencës e Komisionit Evropian, tha se iPadOS nuk përmbushte madhësinë ligjore ose kufijtë e të ardhurave që zakonisht kualifikojnë një platformë për statusin e portierit.

Megjithatë, tha ajo, "iPadOS përbën një portë të rëndësishme në të cilën mbështeten shumë kompani për të arritur klientët e tyre".

"Akti i tregjeve dixhitale është një mjet dinamik që na lejon të trajtojmë realitetet e tregjeve dixhitale," shtoi Vestager.

"Ne do të vazhdojmë të angazhohemi në mënyrë konstruktive me Komisionin Evropian për të respektuar DMA, në të gjitha shërbimet e përcaktuara," tha Apple në një deklaratë. “Fokusi ynë do të mbetet në ofrimin e produkteve dhe shërbimeve më të mira për klientët tanë evropianë, duke zbutur njëkohësisht rreziqet e reja të privatësisë dhe sigurisë së të dhënave që DMA paraqet për përdoruesit tanë.”

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations