“Frikësohet” Google, krijon një chatbot për motorin e tij të kërkimit
Duket se Google po ndjen konkurencën nga ChatGPT e OpenAI. Chatbot i fuqizuar nga inteligjenca artificiale ka pushtuar botën e teknologjisë gjatë dy muajve të fundit, pasi mund t'u sigurojë përdoruesve informacionin që ata po kërkojnë në një format të lehtë për t'u kuptuar. Google e sheh ChatGPT si një kërcënim për biznesin e tij të kërkimit dhe ka ndryshuar planet në përputhje me rrethanat gjatë javëve të fundit, sipas The New York Times.

Raporti pretendon se CEO Sundar Pichai ka deklaruar një "kod të kuq" dhe ka përshpejtuar zhvillimin e AI. Google thuhet se po përgatitet të tregojë të paktën 20 produkte të fuqizuara nga AI dhe një chatbot për motorin e tij të kërkimit këtë vit, me të paktën disa që do të debutojnë në konferencën e tij I/O në maj.

Sipas një analize nga Times, midis projekteve të AI që Google po punon janë një mjet për gjenerimin e imazheve, një version i përmirësuar i AI Test Kitchen (një aplikacion që përdoret për të testuar prototipet), një modalitet i ekranit jeshil të stilit TikTok për YouTube dhe një mjet që mund të gjenerojë video për të përmbledhur klipe të tjera. Gjithashtu është në dispozicion një veçori e titulluar Prova e blerjeve (ndoshta e ngjashme me atë që Amazon ka zhvilluar), një krijues sfondi për telefonat Pixel dhe mjetet e drejtuara nga AI që mund ta bëjnë më të lehtë për zhvilluesit të krijojnë aplikacione Android.

Pichai thuhet se solli themeluesit e Google, Larry Page dhe Sergey Brin muajin e kaluar për t'u takuar me udhëheqësit aktualë, për të shqyrtuar planet e AI dhe për të ofruar të dhëna. Dyshja nuk ka pasur shumë përfshirje të përditshme me kompaninë që nga viti 2019, pasi ata janë duke u fokusuar në projekte të tjera.

 Google është përpjekur të përshpejtojë proceset e miratimit të produktit, duke përfshirë kontrollet për të siguruar që teknologjia e drejtuar nga AI është e drejtë dhe etike, pretendohet. Për më tepër, kompania thuhet se po rregullon nivelet e rrezikut që është e gatshme të marrë përsipër ndërsa nxjerr një teknologji të tillë. Prioritetet për një demonstrim të chatbot-it të kërkimit përfshijnë sigurinë, saktësinë dhe bllokimin e dezinformatave. Megjithatë, për produktet dhe mjetet e tjera me të cilat Google po punon, ai ka "një shirit më të ulët dhe do të përpiqet të frenojë çështjet që kanë të bëjnë me urrejtjen dhe toksicitetin, rrezikun dhe dezinformimin në vend që t'i parandalojë ato," raportoi Times.

Kohët e fundit, Google ka treguar kujdes kur bëhet fjalë për zbulimin e produkteve të reja. Raportohet se rrëshqitja përmendi "të drejtat e autorit, privatësinë dhe antitrust" si rreziqet kryesore të teknologjisë së AI. Thuhet se ka vënë në dukje se nevojiteshin zgjidhje për të mbajtur jashtë materialin me të drejtë autori dhe për të parandaluar shpërndarjen e informacionit personal të identifikueshëm.

 Gjatë viteve të fundit, ka pasur një reagim kundër trajtimit të etikës së AI nga Google. Timnit Gebru dhe Margaret Mitchell, dy studiues kryesorë të etikës së AI, thanë se Google i pushoi ata. Gebru dhe Mitchell akuzuan Google për censurimin e kërkimeve që kritikojnë modelet e mësimit të gjuhës së AI, duke përfshirë shqetësimet se ato kodojnë paragjykimet e gjetura në të dhënat e trajnimit. Kjo mund të rezultojë në "modele që kodojnë shoqata stereotipike dhe nënçmuese përgjatë gjinisë, racës, përkatësisë etnike dhe statusit të aftësisë së kufizuar", shkruan studiuesit në një punim. Të dhënat e trajnimit mund të përfshijnë gjithashtu informacione të rreme. Dy studiues të tjerë të shquar të etikës u larguan nga Google në fillim të vitit të kaluar, pas largimit të Gebru dhe Mitchell.

 Nuk është e vështirë të kuptosh pse Google thuhet se është në gjendje paniku mbi ChatGPT. Së pari, në fillim të këtij muaji, raportet sugjeruan që Microsoft (një investitor OpenAI) planifikon të inkorporojë disa nga teknologjia që fuqizon ChatGPT në Bing. Kompania tha këtë javë se së shpejti do të integrojë ChatGPT në Shërbimin Azure OpenAI.

 Raporti i fundit mbi përgjigjen e Google ndaj ChatGPT vjen menjëherë pasi kompania njoftoi se do të pushonte nga puna 12,000 njerëz. "Unë jam i sigurt për mundësinë e madhe që kemi para nesh falë forcës së misionit tonë, vlerës së produkteve dhe shërbimeve tona dhe investimeve tona të hershme në AI," shkroi Pichai në një memo për stafin. "Për ta kapur plotësisht atë, do të na duhet të bëjmë zgjedhje të vështira."

 CEO shtoi se kompania po përgatitet të zbulojë "disa përvoja krejtësisht të reja për përdoruesit, zhvilluesit dhe bizneset. Ne kemi një mundësi të konsiderueshme para nesh me AI në të gjithë produktet tona dhe jemi të përgatitur t'i qasemi me guxim dhe përgjegjësi."

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations