eBay pushon 1000 punonjës, ndjek strategji të njëjtë me gjigantët e teknologjisë!
Gjigandi i tregtisë elektronike eBay ka ndjekur hapat e Google, Amazon, Meta dhe kompanive të tjera të teknologjisë në shkurtimin e fuqisë punëtore për të ulur kostot. Kompania njoftoi në një email drejtuar stafit të saj se do të pushonte nga puna rreth 1000 punonjës, që përbënin 9 për qind të fuqisë punëtore të saj me kohë të plotë. Por kjo nuk është ashtu pasi kompania po planifikon më shumë raunde pushimesh nga puna në "në muajt e ardhshëm".

Sipas raporteve, pushimet nga puna në eBay janë njoftuar, pavarësisht se kompania ka realizuar 1.3 miliardë dollarë fitim tremujorin e kaluar dhe e ka etiketuar atë si "një tremujor tjetër i rezultateve solide". Kompania pohon se ka nevojë për ndryshime. Në një letër të ndarë me punonjësit – e raportuar nga The Guardian, CEO i eBay Jamie Iannone deklaroi: "Ndërsa ne po bëjmë përparim kundër strategjisë sonë, numri i përgjithshëm i punonjësve dhe shpenzimet tona kanë tejkaluar rritjen e biznesit tonë".

"Për të adresuar këtë, ne po zbatojmë ndryshime organizative për të lidhur dhe konsoliduar ekipe të caktuara, duke synuar të përmirësojmë përvojën nga fundi në fund dhe të përmbushim më mirë nevojat e klientëve tanë në mbarë botën," shkroi më tej ai.

Veçanërisht, një nga arsyet kryesore që industria e teknologjisë të reduktojë fuqinë e saj punëtore është punësimi i tepërt. Shumë kompani kanë punësuar mbi punonjës pas pandemisë. Megjithatë, deri në fund të vitit 2022, një valë pushimesh masive goditi pasi kompanitë vendosin të ristrukturohen dhe të marrin masa për uljen e kostove në kurriz të fuqisë së tyre punëtore.

Dhe vala e pushimeve nga puna po vazhdon ende pasi gjigantët e mëdhenj si Google dhe Amazon vazhdojnë të reduktojnë fuqinë e tyre punëtore nga të gjitha departamentet.

Google: Kompania pushoi nga puna mbi 1000 punonjës nga departamente të ndryshme, si hardueri dhe inxhinieri, për t'u riorganizuar dhe fokusuar në projektet kryesore. Drejtori i Përgjithshëm i saj, Sundar Pichai, sugjeroi gjithashtu se ka të ngjarë të ketë më shumë pushime nga puna në të ardhmen, pasi kompania merret me konkurrencën në rritje dhe sfidat rregullatore. Filiali i tij, YouTube, eliminoi gjithashtu rreth 100 vende pune, kryesisht në fushat e muzikës, sportit, medias, filmit dhe TV, për t'u përshtatur me rënien e të ardhurave nga reklamat dhe rritjen e konkurrentëve si TikTok.

Amazon: Kompania njoftoi shkurtime të vendeve të punës në divizionet e saj Prime Video dhe Amazon MGM Studios si pjesë e planit të saj për të përmirësuar efikasitetin e saj operacional.

Meta: Kompania që qëndron pas Facebook, Instagram dhe WhatsApp, gjithashtu shkurtoi numrin e punonjësve me 60, kryesisht në menaxhimin teknik të programeve, pasi përpiqet të thjeshtojë strukturën e saj dhe të ndjekë vizionin e saj metavers.

Riot Games: Prodhuesi i videolojës popullore League of Legends, gjithashtu iu bashkua zbavitjes së pushimeve nga puna duke shkurtuar 11 për qind të stafit të saj, ose rreth 530 punonjës, si rezultat i përpjekjeve për uljen e kostove dhe ristrukturimin.

TikTok: Kompania iu bashkua listës në rritje të kompanive të teknologjisë që zbatojnë pushimet nga puna, me rreth 60 punonjës të liruar në një përpjekje për të ulur kostot.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations