A është i paligjshëm skanimi i fytyrës së stafit?
Mbikëqyrësi i të dhënave ka urdhëruar një grup qendrash të kohës së lirë të ndalojë përdorimin e teknologjisë së njohjes së fytyrës për të monitoruar stafin e saj. Zyra e Komisionerit të Informacionit (ICO) thotë se Serco Leisure ka përpunuar në mënyrë të paligjshme të dhënat biometrike të më shumë se 2,000 punonjësve në 38 objekte të kohës së lirë në Mbretërinë e Bashkuar.

Ai e bëri këtë për të kontrolluar pjesëmarrjen e stafit një praktikë që ICO tha se nuk ishte "as e drejtë dhe as proporcionale".

Serco Leisure thotë se do të jetë në përputhje me njoftimin e zbatimit. Por shtoi se kishte marrë këshilla ligjore përpara instalimit të kamerave dhe tha se stafi nuk ishte ankuar për to gjatë pesë viteve që ata kishin qenë në vend.

Firma tha se ishte për të "bërë më të lehtë dhe më të thjeshtë hyrjen dhe daljen e orës" për punëtorët.

"Ne u angazhuam me anëtarët e ekipit tonë përpara se të lançohej dhe prezantimi i tij u prit mirë nga kolegët," tha kompania në një deklaratë.

ICO tha se stafit të kompanisë të cilët gjithashtu kanë skanuar shenjat e gishtave  nuk i ishte ofruar një alternativë e qartë për mbledhjen e të dhënave të tyre biometrike.

Ai zbuloi gjithashtu se firma kishte dështuar të tregonte pse praktika ishte e nevojshme kur kishte mënyra më pak ndërhyrëse për të monitoruar pjesëmarrjen e stafit, të tilla si kartat e identitetit ose fobs.

John Edwards, Komisioneri i Informacionit në Mbretërinë e Bashkuar, tha se Serco Leisure kishte rritur "çekuilibrin e fuqisë në vendin e punës" dhe i la punonjësit të ndiheshin sikur nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të dorëzonin të dhënat e tyre biometrike.

"Serco Leisure nuk i mori parasysh plotësisht rreziqet përpara se të prezantonte teknologjinë biometrike për të monitoruar pjesëmarrjen e stafit, duke i dhënë përparësi interesave të biznesit mbi privatësinë e punonjësve të saj," tha ai.

"Të dhënat biometrike janë krejtësisht unike për një person, kështu që rreziqet e dëmtimit në rast pasaktësish ose shkeljeje të sigurisë janë shumë më të mëdha - nuk mund të rivendosni fytyrën ose gjurmën e gishtit të dikujt ashtu siç mund të rivendosni një fjalëkalim", shtoi ai.

ICO njoftoi se po publikonte udhëzime të reja për të gjitha organizatat që po shqyrtojnë përdorimin e të dhënave biometrike të punonjësve, duke u treguar atyre se si të pajtohen me ligjin për mbrojtjen e të dhënave.

Teknologjia është thellësisht e diskutueshme, me aktivistët e privatësisë që thonë se ajo shkel të drejtat e njerëzve veçanërisht pasi inteligjenca artificiale i bën sistemet më të fuqishme.

Megjithatë, forcat e rendit dhe disa biznese thonë se kjo është një mënyrë e saktë dhe efikase për t'i mbajtur njerëzit të sigurt dhe për të kapur kriminelët.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations