Pas Francës edhe Belgjika, Hollanda dhe Gjermania do ndalojnë iPhone 12
Disa vende evropiane thonë se do të shqyrtojnë shqetësimet që iPhone 12 po lëshon shumë rrezatim elektromagnetik, pasi Franca urdhëroi Apple të ndalojë shitjet.

Belgjika, Holanda dhe Gjermania po shqyrtojnë gjithashtu këtë çështje.

Rregullatori i Francës i ka dhënë dy javë kohë gjigantit të teknologjisë për t'iu përgjigjur hetimit të tij, për të cilin autoritetet gjermane thonë se mund të çojë në masa në mbarë Evropën.

Apple tha se kishte siguruar prova se ishte në përputhje me rregullat e rrezatimit.

Agjencia Kombëtare e Frekuencave të Francës (ANFR) tha të martën se testet e rrezatimit në iPhone 12 ishin rikthyer më shumë se sa lejohej.

Ndërprerja e shitjeve në Francë "mund të ketë një efekt bore", tha ministri francez i ekonomisë dixhitale, Jean-Noël Barrot për gazetën Le Parisien. ANFR tani do të ndajë gjetjet e saj me rregullatorët në shtetet e tjera anëtare të BE-së.

Qeveria belge ka udhëzuar rregullatorin e saj të rishikojë nëse iPhone 12, i lëshuar për herë të parë në vitin 2020, paraqet rrezik për shëndetin.

"Është përgjegjësia ime të reagoj dhe të siguroj që të gjithë qytetarët e mbretërisë të jenë të sigurt dhe të mbrojtur nga çdo rrezik i mundshëm. Shëndeti është një çështje që nuk duhet neglizhuar kurrë," tha sekretari belg i shtetit për dixhitalizimin Mathieu Michel.

Ai i tha Le Soir se kishte kërkuar nga rregullatori të ekzaminonte të gjitha modelet e Apple, të ndjekur nga markat e tjera.

Agjencia holandeze e infrastrukturës dixhitale (RDI) tha se bazuar në testet franceze nuk kishte dyshim se nivelet e rrezatimit ishin tejkaluar. RDI tha se do të kontaktonte Apple, por shtoi se nuk kishte "asnjë rrezik akut të sigurisë".

Agjencia gjermane e rrjetit BNetzA i tha BBC-së se hetimi francez mund të çojë në masa që do të zbatohen për të gjitha vendet anëtare të BE-së.

Mbretëria e Bashkuar nuk ka njoftuar asnjë veprim pas ndalimit francez.

Apple tha se po kundërshtonte gjetjet franceze, duke shtuar se i kishte ofruar ANFR-së rezultatet e laboratorit nga vetë gjigandi i teknologjisë dhe palët e treta, të cilat tha se tregonin se pajisja ishte në përputhje me rregulloret.

Ministri i ekonomisë dixhitale të Francës tha se ai priste që Apple të ishte në gjendje ta rregullonte problemin nëpërmjet një përditësimi të softuerit.

Nëse kjo qasje do të ishte e pasuksesshme, Apple do të duhet të tërhiqte çdo iPhone 12 të shitur në Francë, tha ANFR.

Rregullatori shikon dy teste të rrezatimit: i pari mat një telefon në kontakt të ngushtë me trupin e një personi, si për shembull kur mbahet ose vendoset në xhepin e pantallonave; testi i dytë bëhet në një distancë pak më të madhe, duke simuluar një telefon në një xhep xhakete ose një çantë.

IPhone 12 kaloi testin e dytë, por tejkaloi nivelet e përcaktuara në rregulloret e BE-së për të parën, tha ANFR.

Mbikëqyrësi tha se do të kontrollonte dyqanet e Apple dhe shpërndarësit e tjerë për t'u siguruar që ata kishin ndaluar shitjen e modelit.

Telefonat inteligjentë janë tërhequr nga dyqanet në Francë për shkak të testeve të rrezatimit më parë, por kjo është hera e parë që preket një iPhone.

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se një numër i madh studimesh janë kryer gjatë viteve për të vlerësuar rreziqet e mundshme shëndetësore nga telefonat celularë.

“Deri më sot, asnjë efekt negativ shëndetësor nuk është vërtetuar si i shkaktuar nga përdorimi i telefonit celular”, thuhet në faqen e saj të internetit.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations