YouTube akuzohet për mbledhjen e të dhënave të fëmijëve!
YouTube është akuzuar për mbledhjen e të dhënave të fëmijëve nën 13 vjeç, në shkelje të një kodi privatësie të të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar, i krijuar për të mbrojtur fëmijët.

Aktivisti i fushatës Duncan McCann ka paraqitur një ankesë zyrtare në Zyrën e Komisionerit të Informacionit (ICO). Ai thotë se faqja po mbledh të dhëna për videot që shikojnë fëmijët, ku po shikojnë dhe në çfarë pajisje po i shikojnë.

YouTube tha se kishte investuar në mbrojtjen e familjeve. Kjo përfshinte trajtimin e të gjithë përmbajtjes së fëmijëve sikur fëmijët po e shihnin atë, madje edhe në llogarinë e një të rrituri, tha ai.

“Ne mbetemi të përkushtuar për të vazhduar angazhimin tonë me ICO-në në këtë punë prioritare, dhe me aktorë të tjerë kyç, duke përfshirë fëmijët, prindërit dhe ekspertët e mbrojtjes së fëmijëve”, tha një zëdhënës.Platforma është në pronësi të gjigantit amerikan të teknologjisë Alphabet, i cili është gjithashtu kompania mëmë e Google.

Firma ka thënë gjithmonë se shërbimi i saj nuk ishte menduar për t'u përdorur nga fëmijët nën moshën 13 vjeç dhe ofron një aplikacion të veçantë për fëmijë të quajtur YouTube Kids si dhe një "përvojë të mbikëqyrur" që kërkon pëlqimin e prindërve.

McCann thotë se shumë fëmijë shikojnë përmbajtje në YouTube në pajisjet e familjes, ku këto të dhëna mund të mblidhen si parazgjedhje sepse nuk janë të regjistruara si llogari për fëmijë.

Ankesa e tij besohet të jetë testi i parë i kodit të fëmijëve ICO, i cili u prezantua në vitin 2020, kur firmave të teknologjisë iu dha një vit për t'u pajtuar me të.

Kushtet e tij përfshijnë ofrimin e një niveli të lartë privatësie për fëmijët si parazgjedhje dhe mospërdorimin e veçorive të projektimit që i inkurajojnë ata të ofrojnë më shumë të dhëna.

YouTube tha në atë kohë se do të çaktivizojë luajtjen automatike të paracaktuar në video dhe do të bllokojë shënjestrimin dhe personalizimin e reklamave për të gjithë fëmijët.

Sipas rregullatorit Ofcom, 89% e fëmijëve në Mbretërinë e Bashkuar nga tre deri në 17 vjeç përdorën platformën video në vitin 2021.

Firmat që zbulohen se shkelin kodin e internetit të fëmijëve mund të përballen me gjoba të mëdha, të ngjashme me gjobat për shkeljen e ligjeve për mbrojtjen e të dhënave.

ICO tha se do ta shqyrtonte ankesën me kujdes.

McCann po vepron në cilësinë personale, por punon për grupin e fushatës 5Rights Foundation, i cili ka mbrojtur kodin.

"Reforma ime e preferuar që YouTube duhet të bëjë është që në fakt kur hyni në YouTube, ata të mos mbledhin asnjë informacion të panevojshëm dhe të përpunojnë asnjë informacion të panevojshëm," tha ai.

"Mënyra më e mirë për t'u siguruar që ata po mbledhin vetëm të dhënat e të rriturve që japin miratimin e duhur do të ishte të kishim një proces ku të rriturit mund të regjistrohen në gjurmimin, sistemet e rekomandimeve, profilizimin, reklamat e synuara."

Ai shtoi se ai besonte se do të ishte "një pakicë" përdoruesish që do të zgjidhnin ta bënin këtë.

Në vitin 2019, YouTube u gjobit me 170 milion dollarë (139 milion £) nga një rregullator amerikan për shkeljen e ligjeve të privatësisë së fëmijëve.

Kjo pasoi një akuzë të ngjashme se po mblidhte të dhëna për fëmijët nën 13 vjeç pa pëlqimin e prindërve.

YouTube nuk e pranoi përgjegjësinë, por pagoi gjobën dhe gjithashtu ndryshoi praktikat e tij të biznesit si rezultat, tha Stephanie Hare, autore e "Technology is Not Neutral".

"Supozohej se kushdo që shikonte përmbajtje për fëmijë do të ishte potencialisht nën moshën 13 vjeç. Dhe kështu tani mbledh shumë më pak të dhëna për atë lloj përmbajtjeje dhe gjithashtu nuk u dërgon reklama të personalizuara njerëzve që shikojnë atë përmbajtje," tha ajo. "Zgjidhja ekziston, ata vetëm duhet ta nxjerrin atë nga kutia e veglave."

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations