Rritet Google! Blen miliarda dollarë aksione...
Alphabet, kompania mëmë e Google, u rikthye nga një ditë absolutisht e tmerrshme për aksionet e teknologjisë, pasi aksionet e saj u rritën të enjten pas ziles së mbylljes. Gjithçka që duhej të bënte ishte të shpërndante miliarda dollarë për investitorët.

Gjigandi i teknologjisë njoftoi dividentin e tij të parë tremujor në para, duke thënë se do t'u paguajë 0.20 dollarë për aksion më 17 qershor aksionarëve rekord që nga 10 qershori, si dhe një blerje 70 miliardë dollarësh të aksioneve. Blerjet dhe dividentët ndihmojnë në rritjen e çmimeve të aksioneve duke shpërblyer investitorët me para vetëm për mbajtjen e aksioneve, por ato kritikohen gjerësisht për fryrjen artificiale të çmimit të aksioneve pa shpenzime për punonjësit ose përmirësime në biznesin themelor.

Aksionet e Google u hodhën deri në 13% në tregtimin pas orarit të punës pas raportit.

Njoftimi erdhi si pjesë e raportit të të ardhurave të Google për tre muajt e parë të vitit, në të cilin raportoi gjithashtu se i tejkaloi pritshmëritë e analistëve të Wall Street si për shitjet ashtu edhe për fitimet.

Të ardhurat nga tremujori arritën në më shumë se 80.5 miliardë dollarë, 15% më shumë nga e njëjta periudhë e një viti më parë dhe përpara 78.75 miliardë dollarëve që kishin parashikuar analistët, sipas vlerësimeve të FactSet. Kompania gjithashtu raportoi 57% rritje nga viti në vit në fitime në afro 23.7 miliardë dollarë.

Shefi ekzekutiv i Alphabet Sundar Pichai ia atribuoi suksesin investimeve të kompanisë në inteligjencën artificiale, duke përfshirë modelin e madh të gjuhës dhe grupin e produkteve të AI që i quan Gemini.

“Ne jemi duke ecur mirë me epokën tonë të Binjakëve dhe ka një vrull të madh në të gjithë kompaninë. Udhëheqja jonë në kërkimin dhe infrastrukturën e AI, dhe gjurmët tona globale të produkteve, na pozicionojnë mirë për valën e ardhshme të inovacionit të AI, "tha Pichai.

Rezultatet e Google ishin një shenjë se si investitorët mund të shpërblejnë disa kompani teknologjike për investimet e tyre në inteligjencën artificiale, të cilën shumë e shohin si të ardhmen e sektorit.

“Ne kemi rrugë të qarta drejt fitimit të parave të AI përmes reklamave dhe reve kompjuterike, si dhe abonimeve,” tha Pichai në një telefonatë me analistët pas raportit të së enjtes.

Por jo çdo kompani i ka bindur me sukses investitorët se ata po investojnë në AI me përgjegjësi. Aksionet e Meta u fundosën të enjten pasi kompania rriti parashikimin e saj vjetor të shpenzimeve për të financuar ambiciet e saj të inteligjencës artificiale, pavarësisht rezultateve të fitimeve më të mira se sa pritej të mërkurën.

Por përveç Google, raportet e shumta pozitive të fitimeve të teknologjisë të enjten ndihmuan në ndryshimin e asaj që kishte qenë një ditë e ngadaltë për aksionet e teknologjisë.

Rezultatet e parakohshme

Kompania e mediave sociale Snap, kompania mëmë e platformës së mediave sociale Snapchat, gjithashtu pa aksionet e saj të rriten pas orarit të punës pas një raporti rozë të fitimeve të tremujorit të parë që mposhti vlerësimet e Wall Street.

Snap raportoi të ardhura prej rreth 1.19 miliardë dollarë për tre muajt e parë të vitit, 21% më shumë se tremujori i një viti më parë. Dhe tha se përdoruesit aktivë të përditshëm u rritën me 10% nga viti në vit. Kompania gjithashtu ofroi një perspektivë më të mirë se sa pritej për tremujorin aktual.

Snap ka punuar për të përmirësuar teknologjinë dhe ofertat e reklamave, ndërkohë që i është nënshtruar një ristrukturimi që synon uljen e kostove. Ndërkohë që megjithatë raportoi një humbje neto prej 305 milionë dollarë për tremujorin e marsit, ishte një përmirësim nga humbja e një viti më parë dhe më mirë se sa prisnin analistët.

Aksionet e Snap u rritën afërsisht 25% në tregtimin pas orarit të punës menjëherë pas raportit.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations