Rregullatorët e BE-së gjobisin Apple me 1.8 miliardë euro pas problemeve disa vjeçare me Spotify
Gjigandi i teknologjisë Apple është gjobitur me 1.8 miliardë euro (1.5 miliardë £) nga rregullatorët në Evropë për mos lejimin e aplikacioneve të transmetimit të muzikës si Spotify për t'u thënë klientëve se mund të abonohen më lirë nëse nuk përdorin App Store të Apple.

Komisioni Evropian tha se Apple kishte abuzuar me pozitën e saj dominuese në treg për shpërndarjen e aplikacioneve të transmetimit të muzikës dhe kishte thyer rregullat antitrust të BE-së në këtë proces. Apple tha se do të apelonte vendimin.

Prodhuesi i iPhone tha: “Vendimi u mor pavarësisht dështimit të Komisionit për të zbuluar ndonjë provë të besueshme të dëmit të konsumatorit dhe injoron realitetet e një tregu që po lulëzon, konkurrues dhe po rritet me shpejtësi”.

Gjigandi suedez i muzikës Spotify paraqiti një ankesë në BE në vitin 2019, e cila pretendonte se Apple kufizon zgjedhjen dhe konkurrencën duke ngarkuar një tarifë prej 30% për blerjet e bëra përmes App Store.

Spotify e quajti këtë një "taksë" të padrejtë nga e cila përfiton Apple Music, platforma muzikore e vetë gjigantit të teknologjisë e cila nuk merr të njëjtat tarifa.

Spotify tha gjithashtu se nuk lejohet t'u thuhet klientëve se ka mënyra më të lira për t'u abonuar jashtë App Store. Apple tha se kishte një "rol kyç në mbështetjen e suksesit të Spotify" gjatë viteve.

“Ne madje kemi fluturuar inxhinierët tanë në Stokholm për të ndihmuar personalisht ekipet e Spotify”, thuhet në deklaratë.

Por Komisioni Evropian dukej se ishte dakord me Spotify të hënën duke thënë: “Apple ndalon zhvilluesit e aplikacioneve të transmetimit të muzikës që të informojnë plotësisht përdoruesit e iOS për shërbimet alternative dhe më të lira të abonimit të muzikës të disponueshme jashtë aplikacionit dhe të ofrojnë çdo udhëzim se si të abonohen në oferta të tilla.”

Kjo mund të “ndikojë negativisht në interesat e përdoruesve të iOS”, të cilët nuk do të jenë në gjendje të marrin vendime të informuara dhe mund të paguajnë “çmime dukshëm më të larta për abonimet e transmetimit të muzikës”.

Komisionerja e konkurrencës Margrethe Vestager tha: “Për një dekadë, Apple abuzoi me pozicionin e saj dominues në treg për shpërndarjen e aplikacioneve të transmetimit të muzikës përmes App Store.

“Ata e bënë këtë duke kufizuar zhvilluesit që të informojnë konsumatorët për shërbimet muzikore alternative dhe më të lira të disponueshme jashtë ekosistemit Apple.

"Kjo është e paligjshme sipas rregullave antitrust të BE-së, kështu që sot ne kemi gjobitur Apple me mbi 1.8 miliardë euro."

Apple tha: “Apple ka qenë pjesë e Evropës për më shumë se 40 vjet, dhe sot, ne mbështesim më shumë se 2.5 milionë vende pune në të gjithë kontinentin. “Ne kemi ndihmuar tregjet të lulëzojnë, duke promovuar konkurrencën dhe inovacionin në çdo hap – dhe App Store është një pjesë e rëndësishme e kësaj historie.

“Pra, ndërsa ne respektojmë Komisionin Evropian, faktet thjesht nuk e mbështesin këtë vendim dhe si rezultat, Apple do të apelojë.”

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations