Ndodh çudia/ Studiuesit përdorin modelin e AI për të përmirësuar shijen e birrës!
Shkencëtarët belgë kanë trajnuar një model të inteligjencës artificiale për të parashikuar nëse njerëzit do të pëlqejnë disa birra dhe si ta përmirësojnë recetën. Nga lagers dhe biondët tek lambics, ka një gamë të gjerë birrash të ndryshme për të zgjedhur.

Por a mund të ndihmojë inteligjenca artificiale (AI) të parashikohet nëse një recetë specifike birre do të vlerësohet nga konsumatorët para se ta provojnë?

Një ekip shkencëtarësh në KU Leuven, një universitet në Belgjikë, thonë se mundet.

Studiuesit mblodhën një panel të trajnuar degustimi prej 16 personash dhe u kërkuan atyre të provonin 250 birra komerciale të 22 stileve të ndryshme si lagers, bionde dhe stout.

Pjesëmarrësit i vlerësuan pijet në 50 atribute, duke përfshirë aromat e ndryshme të hopit, maltit dhe majasë, shije të paarritshme dhe erëza.

Studiuesit më pas mblodhën 180,000 rishikime publike të të njëjtave birra në RateBeer, një platformë në internet e vlerësimit të konsumatorëve për të plotësuar të dhënat nga paneli.

Birrat u analizuan gjithashtu me kujdes për përbërjen e tyre. Për çdo birrë, shkencëtarët matën 226 veti të ndryshme kimike, duke përfshirë përmbajtjen e alkoolit, pH dhe përqendrimin e sheqerit dhe më shumë se 200 komponime aromatike.

Studiuesit përdorën këto grupe të dhënash të mëdha "për të zhvilluar modele parashikuese që lidhin të dhënat kimike me karakteristikat ndijore", shpjegojnë ata në studim.

Trajnimi i një AI për të qenë një shijues

Ata ishin në gjendje të trajnonin një model të AI për të parashikuar shijen e birrës dhe nëse ajo do të pëlqehej bazuar në përbërjen e saj kimike.

Me këto të dhëna, shkencëtarët ishin në gjendje të përmirësonin shijen e një birre tregtare belge ekzistuese duke shtuar disa aroma të parashikuara nga modeli për të rritur cilësinë e saj.

Birra e modifikuar shënoi më mirë se origjinalja në degustime të verbëra.

"Birra me thumba u zbulua se kishte përmirësuar ndjeshëm vlerësimin e përgjithshëm midis panelistëve të trajnuar," përfunduan studiuesit, me panelistët që vunë re "intensitet të shtuar të shijeve të esterit, ëmbëlsisë, alkoolit dhe plotësisë së trupit".

Shijuesit vlerësuan gjithashtu një mostër të përmirësuar të birrës joalkoolike më të lartë.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations