Kush është Mira Murati, shqiptarja më e përfolur e momentit në fushën e teknologjisë?
 
TE SUGJEROJME
Pas një ndryshimi të papritur në një nga startup-et më të vlefshme në botë, bashkëthemeluesi i OpenAI, Sam Altman, shkarkohet si CEO dhe u zëvendësua nga shefeja e teknologjisë e kompanisë, Mira Murati.

“Shpresa është padyshim që të shtyjmë qytetërimin tonë përpara duke rritur inteligjencën tonë kolektive,” tha ajo gjatë një konference të Wall Street Journal muajin e kaluar me Altman në krah të saj. “Kur shikojmë prapa 10 vjet nga tani, shpresoj që ta bëjmë këtë si duhet dhe mendoj se ka shumë mënyra për ta ngatërruar atë. Dhe ne e kemi parë këtë me shumë teknologji, kështu që shpresoj ta arrijmë siç duhet.”

Që nga viti 2022, OpenAI ka mbledhur miliarda dollarë investime nga mbështetës të mëdhenj si Microsoft pasi mjetet e tij ChatGPT dhe Dall-E tërhoqën vëmendjen popullore. Startup-i gëzon një pozitë udhëheqëse në tregun e saj  më shumë se 100 milionë njerëz përdorin ChatGPT çdo muaj  dhe si rezultat, Altman ishte bërë posteri i industrisë. Murati, përkundrazi, është pak i njohur përtej Silicon Valley.

E lindur në Shqipëri si e bija e mësuesve të letërsisë, Murati e ka gjetur ngushëllimin në libra që në fëmijëri. “Shqipëria ishte tepër e izoluar, siç është sot Koreja e Veriut. Dhe kështu, nuk kishte shumë fluks argëtimi apo ndonjë gjë tjetër përveç librave,” kujtoi ajo në një podcast të fundit. “Librat ishin i gjithë gjithë universi… Unë thjesht kërkova gjithçka në libra.”

Ajo fitoi një bursë për të përfunduar shkollën e mesme në Vankuver, Kanada dhe më vonë ndoqi Universitetin Dartmouth, duke u diplomuar në vitin 2012. Ajo iu bashkua Tesla-s së Elon Musk një vit më vonë dhe ndihmoi në zhvillimin e Model X, automjeti sportiv i kompanisë, si dhe AutoPilot. një asistent i AI për drejtuesit e Tesla.

Pas Tesla ajo kishte një periudhë të shkurtër në Leap Motion, e cila prodhon sensorë për teknologjinë e realitetit virtual, si zëvendëspresidente e produktit dhe inxhinierisë së kompanisë - duke mbikëqyrur përpjekjet e saj për ta bërë përdorimin e një kompjuteri "po aq intuitiv sa të luash me një top", tha ajo. Revista FastCompany në mars.

Ajo shkoi në OpenAI në 2018 dhe u bë një nga arkitektet kryesore të teknologjisë që mbështet ChatGPT dhe Dall-E, gjeneratori i imazhit të kompanisë. Kur Murati u bashkua, OpenAI ishte ende një organizatë jofitimprurëse; Altman e kaloi fokusin e saj në komercializimin e teknologjisë së saj vitin e ardhshëm. Edhe me atë ndryshim, misioni themelor mbeti i njëjtë, tha Murati në intervistën në podcast: të ndërtojmë teknologji nga e cila "njerëzit mund të përfitojnë".

Nën drejtimin e Muratit, OpenAI lëshoi ​​​​versionin e parë të Dall-E në 2021, i ndjekur nga një version më i sofistikuar vitin e ardhshëm - një nga produktet e para të njohura të AI. Përafërsisht në të njëjtën kohë, Altman e ngriti Muratin nga zëvendës president në shef të teknologjisë. Dhe më pas, në nëntor 2022, OpenAI debutoi ChatGPT.

Chatbot pati sukses të menjëhershëm, duke mahnitur përdoruesit me aftësinë e tij për të analizuar dhe përmbledhur shpejt informacionin. "Me ChatGPT, ju mund të keni këtë ndërveprim të pafund dhe ta bëni atë t'ju mësojë për tema komplekse në një mënyrë që bazohet në kontekstin tuaj," tha Murati. "Është disi si një mësues personal."

Ndërsa shqetësimet janë rritur në lidhje me rregullimin e teknologjisë në zhvillim, Murati ka qenë një përkrahës i zëshëm për rritjen e mbikëqyrjes së qeverisë. “Këto sisteme duhet të rregullohen. Në OpenAI, ne po flasim vazhdimisht me qeveritë dhe rregullatorët dhe organizatat e tjera që po zhvillojnë këto sisteme për të rënë dakord, të paktën në nivel kompanie, për një nivel standardesh, "tha ajo për Associated Press në prill. “Por unë mendoj se shumë më tepër duhet të ndodhë. Rregullatorët e qeverisë sigurisht që duhet të jenë shumë të përfshirë.”

Magjepsja e Muratit me AI shtrihet edhe në jetën e saj personale. Filmi i saj i preferuar? 2001: Space Odyssey, filmi i Stanley Kubrick ku luan një inteligjencë artificiale vrasëse që “vazhdon të më trazojë imagjinatën”, tha ajo për Time në fillim të këtij viti.

 
TE SUGJEROJME

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations