Bordi i OpenAI në diskutime me Sam Altman për ta rikthyer si CEO. Çfarë vendos ai?
Altman u pushua papritmas të premten, duke e çuar startupin më të nxehtë në teknologji në një krizë të vazhdueshme.

Bordi i OpenAI është në diskutime me Sam Altman për t'u rikthyer në kompani si CEO i saj, sipas shumë njerëzve të njohur me këtë çështje. Njëri prej tyre tha se Altman, i cili u shkarkua papritur nga bordi të premten pa asnjë njoftim, është "ambivalent" për t'u rikthyer dhe do të dëshironte ndryshime të rëndësishme të qeverisjes.

Përditësimi i së premtes, 18 nëntor: Një burim i afërt me Altman thotë se bordi kishte rënë dakord në parim të jepte dorëheqjen dhe të lejonte Altman dhe Brockman të ktheheshin, por që atëherë ka dështuar - duke humbur një afat kyç në orën 17:00 PT deri në të cilin ishin caktuar shumë punonjës të OpenAI të japë dorëheqjen. Nëse Altman vendos të largohet dhe të fillojë një kompani të re, ata punonjës me siguri do të shkojnë me të.

Përditësimi i 19 nëntorit, ora 10:25 PT: Natën e kaluar, pasi mësuam se OpenAI po përpiqej të kthente Altman-in dhe se bordi po turpërohej, shefi i strategjisë Jason Kwon u tha punonjësve se kompania është "optimiste" për kthimin e Altman dhe do të ndajë më shumë. E diel në mëngjes. Këtu mund të ndiqni përditësimet e ardhshme.

Altman duke zhvilluar bisedime me kompaninë vetëm një ditë pasi u rrëzua, tregon se OpenAI është në një gjendje të rënies së lirë pa të. Disa orë pasi u vra me sëpatë, Greg Brockman, president i OpenAI dhe ish-kryetar i bordit, dha dorëheqjen dhe të dy kanë biseduar me miqtë dhe investitorët për fillimin e një kompanie tjetër. Një varg studiuesish të lartë gjithashtu dhanë dorëheqjen të Premten, dhe njerëz të afërt me OpenAI thonë se më shumë largime janë në punë.

Investitori më i madh i OpenAI, Microsoft, tha në një deklaratë menjëherë pas shkarkimit të Altman se kompania "mbetet e përkushtuar" ndaj partneritetit të saj me firmën e AI. Megjithatë, investitorëve të OpenAI nuk iu dha paralajmërimi paraprak ose mundësia për të vlerësuar vendimin e bordit për të hequr Altman. Si fytyra e kompanisë dhe zëri më i spikatur në AI, heqja e tij e hedh të ardhmen e OpenAI në pasiguri në një kohë kur rivalët po garojnë për të arritur rritjen e paprecedentë të ChatGPT.

Një zëdhënës për OpenAI nuk iu përgjigj një kërkese për koment rreth diskutimit të Altman për një kthim me bordin. Një zëdhënës i Microsoft nuk pranoi të komentojë.

Bordi aktual i OpenAI përbëhet nga shkencëtari kryesor Ilya Sutskever, CEO i Quora Adam D'Angelo, ish-CEO i GeoSim Systems Tasha McCauley dhe Helen Toner, drejtoresha e strategjisë në Qendrën për Sigurinë dhe Teknologjinë në zhvillim të Georgetown. Ndryshe nga kompanitë tradicionale, bordi nuk ka për detyrë të maksimizojë vlerën e aksionerëve dhe asnjëra prej tyre nuk ka kapital në OpenAI. Në vend të kësaj, misioni i tyre i deklaruar është të sigurojnë krijimin e inteligjencës së përgjithshme artificiale "gjerësisht të dobishme" ose AGI.

Sutskever, i cili gjithashtu bashkëthemeloi OpenAI dhe drejton studiuesit e tij, ishte i rëndësishëm në rrëzimin e Altman këtë javë, sipas burimeve të shumta. Roli i tij në grusht shteti sugjeron një luftë për pushtet midis anëve të kërkimit dhe produktit të kompanisë, thonë burimet.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations