“Çmendet Amazon”, do investojë 4 miliardë dollarë në rivalin e OpenAI, Anthropic
Partneriteti mund të ndihmojë Amazon të konkurrojë më mirë kundër Google dhe Microsoft ndërsa gara e armatimit të AI po nxehet...

Amazon njoftoi se do të investojë deri në 4 miliardë dollarë në Anthropic, startup-i i AI më i njohur për chatbot-in e tij Claude dhe i themeluar nga vëllezërit e motrat Dario dhe Daniela Amodei, të cilët kanë punuar për OpenAI.

Kjo marrëveshje zbehet në krahasim me 13 miliardë dollarët e raportuar që Microsoft ka investuar deri më tani në OpenAI, emri më i madh në teknologjinë gjeneruese të AI për momentin, por ky partneritet ka lulëzuar që nga viti 2019. Megjithatë, është një shenjë e qartë se Amazon po vë në dyshim pretendimin e saj në garën e përshkallëzuar të armatimeve të AI.

Anthropic thotë se modeli i Claude AI është më i sigurt se shërbimet rivale të AI sepse mund të rishikojë përgjigjet e veta pa moderim njerëzor

Chatbot-et e bazuara në modele gjuhësore të mëdha të Anthropic's Claude dhe Claude 2 janë të ngjashëm me ChatGPT të OpenAI dhe Bard të Google në atë që ata mund të përkthejnë tekst, të shkruajnë kode dhe t'u përgjigjen pyetjeve të ndryshme, por Anthropic thotë se modeli i tij është më i sigurt dhe më i besueshëm sepse udhëhiqet nga një grup. e parimeve, duke e lejuar atë të rishikojë përgjigjet në vetvete në vend që të mbështetet në moderatorë njerëzorë. Claude është gjithashtu në gjendje t'u përgjigjet kërkesave më të mëdha, gjë që e bën atë të përshtatshëm për krehjen e dokumenteve më të gjata biznesi ose ligjore.

Si pjesë e marrëveshjes, Amazon do të fitojë pronësinë e pakicës së kompanisë dhe ka rënë dakord të inkorporojë teknologjinë e Anthropic në produkte të ndryshme në të gjithë biznesin e saj, duke përfshirë shërbimin Amazon Bedrock për ndërtimin e aplikacioneve të AI. Anthropic do të përdorë gjithashtu çipat e personalizuar të Amazon për të ndërtuar, trajnuar dhe vendosur modelet e saj të ardhshme të themelimit të AI, dhe është zotuar të përdorë Shërbimet e Uebit të Amazon (AWS) si ofruesin kryesor të reve kompjuterike.

Sipas Reuters, Amazon fillimisht është angazhuar për një investim prej 1.25 miliardë dollarësh, me një opsion për të rritur investimin me 2.75 miliardë dollarë të tjerë. Nëse arrin atë total prej 4 miliardë dollarësh, Bloomberg raporton se marrëveshja do të përfaqësojë investimin më të madh të njohur ndonjëherë lidhur me AWS, i cili aktualisht është shitësi më i madh në botë i fuqisë informatike sipas kërkesës dhe ruajtjes së të dhënave.

Google gjithashtu ka një interes në Anthropic, me rreth 10 për qind të aksioneve pasi bëri një investim prej 300 milionë dollarësh në fillimin e AI në fillim të këtij viti. Sipas Reuters, Anthropic po vazhdon partneritetin e saj me Google pavarësisht marrëveshjes së re të Amazon dhe ende po planifikon ta vërë teknologjinë e saj të disponueshme përmes Google Cloud.

What's your reaction?


You may also like

Facebook Conversations